10 d’octubre 2024

És que ningú no pensa fer res?

Si ens donem una volta per Puigcerdà, veurem que en molts indrets hi ha un estat de deixadesa considerable. Sempre li podem donar les culpes als serveis de neteja o a l’Ajuntament, però el fet és que això no és la base del problema.

 

Resulta prou evident que hi ha una deixadesa social generalitzada pel manteniment de la via pública, de les infraestructures comunes, com carrers i places, ascensors, papereres, etc. Podem donar-li també les culpes als joves, perquè a la majoria d’ells, a casa no els ensenyen gaire cosa pel respecte de la cosa pública (ni privada, posats a fer!), però hi ha molta gent grandeta que té les mateixes pautes de comportament.

 

No parlem ja del vandalisme, que sovint s’associa al consum d’alcohol o de drogues, però que temo molt, va més enllà de comportaments d’adolescents i joves problemàtics i s’ha convertit en una veritable plaga.

 

Les autoritats públiques no poden posar un policia a cada cantonada, però sí que seria interessant que posessin més càmeres de vigilància i les controlessin, és clar, perquè algunes ja n’hi ha, però m’agradaria saber quin ús se’n fa, d’elles. Es denuncia mai algú que fa una bretolada i queda enregistrat per la posteritat? Em penso que no.

 

No es volen problemes amb els veïns ni amb els pares dels veïns conflictius. I fem els ulls grossos i ho deixem passar tot, a menys que la cosa sigui realment greu. I de vegades, ni tan sols així.

 

Recordo l’enrenou que fa un temps van causar unes pintades en contra d’un pas de zebra amb els colors de la bandera LGBTI davant del Consell Comarcal. Fins i tot es va desplegar la policia municipal a veure si enxampaven el brètol reincident. No res, és clar.

 

Però per coses molt més greus no es fa res. Els ascensors públics de la Vila es troben en un estat deplorable. Fa uns dies, en un dels ascensors del pàrquing del Museu Cerdà, van haver de posar unes brides al sostre per lligar el fluorescent, perquè se l’enduien. L’altre dia, no hi havia ni brida ni fluorescent, un altre cop. Pujar de nit és entrar en el passatge del terror.

 

Deixadesa, brutícia, desperfectes diversos criden a fer pintades i a més desordre. Aquestes coses s’han de tallar de soca-rel. Primer, quan es produeix el fet, cal esmenar-lo ràpidament, diversos cops si és necessari. I s’ha de cercar els responsables i fer-los-ho pagar econòmicament i si és greu, denúncia.

 

Si no s’actua, al final, és pitjor i les coses acaben degenerant en mals majors. Un lloc on tot s’hi val acaba atraient un tipus de persones i d’activitats que no són bones per la comunitat.

 

Però sembla que anem fent la viu-viu i que aquí ningú no actua. Naturalment, si ets un ciutadà comú i veus un acte vandàlic i el denuncies, no et fan ni cas. I si enxampes l’agressor, aquest es creix i pot arribar a amenaçar-te o alguna cosa pitjor. A això hem arribat.

 

Sempre hi ha hagut bretolades, però eren limitades i no hi havia aquesta sensació de desordre general que patim. Parlo de Puigcerdà, però ni de lluny és l’única població on això passa. Però és on visc i treballo i, per tant, la conec prou bé.

 

M’agradaria que, ja que paguem religiosament els nostres impostos, les autoritats pertinents fessin alguna cosa més que sortir a les fotos somrients repartint premis o donant la maneta. Estaria bé que es preocupessin més per l’estat general de la Vila, que ja va sent hora.