21 d’abril 2020

Virus i animals


Per tots aquells amants de la teoria conspiratòria, us recomano que aprengueu una mica d’història. La major part de les pandèmies que ha sofert la Humanitat al llarg de la història han estat degudes a la interacció entre l’home i un animal.

Per exemple, durant l’Edat Mitjana, les puces van contagiar les rates de la yersinia pestis (la pesta, en les seves diferents variants). Quan la rata moria, les puces saltaven a l’home. Explica una certa llegenda urbana falsa, que el Papa Gregori IX va determinar que els gats eren obra del dimoni i els van mig exterminar a Europa, cosa que hauria ajudat moltíssim les rates a propagar lliurement la pesta. Molt alliçonador, però fals.

Les pandèmies de grip, aviars o no, també solen ser interacció d’un virus que salta d’un animal a l’home. Així sembla que va passar amb la mal anomenada grip espanyola, que realment es va originar als Estats Units, en una zona rural i després va passar a les tropes nord-americanes desplegades per Europa i d’aquí a la resta del món, on a sobre va mutar en una forma encara més mortífera.

Per això, quan fa uns anys va haver-hi un principi de grip aviar a l’Àsia, es van encendre totes les alarmes. Per sort es va poder contenir i la cosa no va ser especialment greu.

Per què el coronavirus dels nassos és pitjor que una grip? Doncs per diversos motius. Primer, es contagia amb molta més facilitat. El període d’incubació asimptomàtic pot ser d’uns quants dies, per la qual cosa el portador pot anar propagant el virus a molta més gent. Té una taxa de mortalitat superior al de la grip i a sobre, per postres, com que és un virus nou pels humans, no tenim cap mena de defensa al nostre sistema immunitari procedent d’anteriors infeccions. Per si fos poc, algunes persones teòricament curades, tornen a recaure. En fi, la tempesta perfecta.

Si el virus hagués estat creat en laboratori, se sabria. L’edició d’un genoma deixa marques ben visibles per un biotecnòleg i els científics que l’han estudiat han arribat tots a la conclusió que era un virus natural (tot i que no és descartable al cent per cert, és clar). Tampoc cal crear coses com el coronavirus: una “bona” edició del virus de l’èbola o de la verola podria ser molt més específic o mortífer que qualsevol mutació del covid-19.

Ah, per cert, al Parc Nacional de Yellowstone, als Estats Units, han detectat el bacteri de la pesta als pumes del parc. Ja veieu que la natura continua al seu ritme i passa força de nosaltres. Estiguem amatents.



2 Comments:

At 6:18 p. m., Anonymous Jordi said...

Anava a fer un comentari, però m'estava liant i escrivint coses que al meu cap sonaven be, però escrit no gaire.
Així que m'ho estalvio.

 
At 7:41 p. m., Blogger Joana said...

La teoria de la conspiració, queda molt bé per les pelis, però més enllà...

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home