06 d’abril 2020

La llei de Lynch


L’altre dia vaig veure un post a les xarxes socials on es criminalitzava l’opinió d’una suposada dona (dic suposada, perquè ves a saber qui hi havia realment al darrere del seu perfil, ja que no és verificable) que deia que preferia que es morissin quatre “mòmies” (amb relació a gent gran) que no que es paralitzés l’economia.

Immediatament va haver-hi tot un seguit de reaccions en contra (naturalment) d’aquesta afirmació i de fet, un veritable linxament col·lectiu d’aquesta suposada persona. Entre altres coses, es va fer córrer la fotografia del seu perfil pertot arreu.

Anem amb compte! En primer lloc, algú sap del cert que aquesta fotografia correspon realment a la persona que ha fet les declaracions? No podria ser que algú li estigués jugant una molt mala passada a aquesta persona? Recordem que hi ha hagut casos de suïcidis per coses semblants.

Altrament, per molt reprovables que siguin aquestes declaracions, si realment són sinceres, no dic que s’hagin de respectar, perquè són molt poc respectables, però si aquesta “persona” opina així, què li farem! Hi ha gent que està a favor de la pena de mort per segons quins delictes i bé que es respecten.

Ja sé que no és el mateix, però també podria donar-se el cas que simplement estigués equivocada. Tothom té dret a equivocar-se o a cometre una bestiesa. Però si la linxem, no tindrà possibilitat de redimir-se, posat el cas que volgués, és clar.

El que vull dir és que cal anar molt de compte amb segons quins comportaments tenim per internet. I de fet, en qualsevol lloc. Però amb internet, amb el seu anonimat i la possibilitat d’arribar a milers de persones en segons, tenim un grau de responsabilitat molt més gran. Cal vigilar. I recordeu, procureu no linxar a ningú per les seves opinions, perquè un dia us podria passar a vosaltres. Ningú no és perfecte. Simplement, ignoreu-les. Com diu la dita: “No hay peor desprecio que no hacer aprecio”.