09 d’octubre 2020

Els fruits saborosos

Està molt de moda això d’anar al bosc a collir gerds, nabius o bolets. Però penseu que la natura ha posat aquests fruits saborosos pels humans que viuen en ciutat (o poble)? Doncs no.

 

Tampoc és que la “natura” sigui ningú que decideixi res conscientment, però això a anar de fer de caçador-recol·lector pel bosc ja ha passat a la història. Ho vam canviar per l’agricultura, la ramaderia i la pesca i posteriorment per la indústria.

 

A mi m’agraden els gerds i els bolets (els comestibles, és clar) i abans hi anava a collir-los. Però d’un temps ençà, tot i que me’ls continuo menjant molt de gust, em fa una mica de pena.

 

D’una banda, abans anaves a la muntanya i t’ho passaves bé. Ara semblen les Rambles. Tot tant massificat, amb un munt de gent cridant com bojos cada cop que troben un rovelló i veient com per on passen molts d’ells (alguns són respectuosos) sembla que hi hagi trepitjat el cavall d’Àtila.

 

Els fruits tenen una funció ecològica de primer ordre: donar a menjar, especialment als ocells i altres animalons, en èpoques en què els insectes i l’aliment, en general, no abunda tant com a l’estiu.

 

I els bolets tenen una funció fonamental: són els òrgans reproductors dels fongs subterranis. De fet, això que en diem “bolets” són com les flors dels fongs. Se’n diuen carpòfors i estan encarregats de disseminar les llavors, que en aquest cas se’n diuen espores, per tal que els fongs es puguin reproduir.

 

Si collim tots els bolets o els fem malbé, malament rai pels fongs, els quals, sembla que no facin res, sota terra, tot avorrits, però estan en simbiosi amb els arbres dels boscos. Molts arbres no podrien viure sense l’aigua que els proporcionen els fongs. Aquests, a canvi, reben sals minerals i altres nutrients per part dels arbres, a través de les arrels. Això es fa mitjançant la micorriza.

 

Bé, no tots els bolets són micorrízics. Altres, per exemple, són lignícoles o sapròfits. Descomponen la fusta o les restes vegetals del subsol, com la fullaraca seca dels arbres. Ja veieu que tots tenen la seva funció.

 

Per tant, respecteu aquells que no tingueu intenció d’agafar. Els bolets no només són bonics, sinó que són útils, des d’un punt de vista ecològic. I procureu no matar tot el que és gras. Deixeu uns quants sense collir, especialment els més petits. Potser els acabarà agafant algú altre, però no cal ser avariciós i si tothom fes el mateix, la salut dels nostres boscos seria molt millor.