18 de març 2021

Un atac de pedra

Diumenge, 7 de març, en Miquel Spa va publicar a Regió 7 un interessant article titulat: “El fals mite de la pedra al Pirineu”, on explica, bàsicament, que això de recobrir les cases cerdanes amb pedra vista és un invent modern que poc té a veure amb l’arquitectura tradicional cerdana.

 

De fet, si us fixeu a les cases senyorials de la zona del Golf, a Guils de Cerdanya i a Bolvir, poques tenen pedra vista a la façana. Algunes en tenen, però en quantitats menors a la de les construccions actuals i amb una funció decorativa molt concreta.

 

A partir d’un cert moment, els constructors de cases cerdanes van copiar el model de les esglésies romàniques amb pedra vista i el van traslladar a les segones residències. En alguns municipis, fins i tot, aquest tipus de construccions han de tenir un determinat percentatge de pedra picada a la façana.

 

Però les ermites romàniques que veieu avui no s’assemblen gaire a com van ser construïdes. Moltes d’elles, igual que les cases de la comarca, estaven arrebossades, per protegir els interiors de les humitats.

 

De fet, les cases amb pedra vista eren tingudes per “pobres”, de gent que no tenia diners suficients per costejar-se un arrebossat. Avui dia, això és just a l’inrevés.

 

Però és que les esglésies romàniques estaven arrebossades fins i tot per dins. I sobre l’arrebossat o encalat es pintaven escenes bíbliques. Els pocs frescos que s’han conservat, així ho testimonien.

 

L’església feia servir aquestes pintures per ensenyar el catecisme a la gent ignorant que no sabia llegir i que convenia mantenir en la ignorància.

 

Així que, els arquitectes del darrer terç del segle XX, s’han inventat un model que no tenia res a veure amb la realitat de la comarca. Les “típiques” cases cerdanes han esdevingut realment típiques a força de repetir el model fins a l’avorriment, com ja havia remarcat en alguna altra ocasió.

 

Això passa quan en comptes de copiar el model autèntic, la gent se n’inventa un altre que no té res de genuí i el vol vendre com si fos ves a saber què. En fi, esperem que aquesta passió per la pedra, no se’ns acabi indigestant, perquè no és la millor opció arquitectònica. Una cosa és fer uns murs de pedra i una altra, folrar-los amb pedra. Són coses molt diferents.

 

 

 

 

1 Comments:

At 4:35 p. m., Anonymous Anònim said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home