05 d’agost 2020

Hostes vingueren que s’hi quedaren

Per si no n’hi hagués prou tot el que ens ha caigut a sobre, encara més: si no vols sopa, dos plats. Resulta que aviat ens envairà l’Aedes japonicus, un mosquit d’origen oriental transmissor de diverses malalties infeccioses, més o menys greus.

 

A diferència del mosquit tigre, que no suporta bé el fred, al nou hoste li encanten les temperatures baixes i defuig la calor. Sembla que ens entrarà pel Pirineu i que tenim tots els números de comptar-lo a Cerdanya com un nou hoste permanent.

 

L’Aedes japonicus pot ser vector de transmissió del dengue, el chikungunya o el temible virus del Nil, el qual si arriba al cervell, sol ser mortal. No és per espantar ningú. Al cap i a la fi, malalties d’aquestes ja fa temps que són entre nosaltres per altres vectors de transmissió i ara se n’afegeix una més.

 

La globalització i el canvi climàtic han fet possible que espècies que abans es trobaven aïllades en altres continents, ara arribin al nostre amb totes les conseqüències que això comporta. En aquest cas, possibles focus de transmissió de malalties noves que abans no teníem o les teníem en molt menor grau.

 

A més a més, el maleït mosquit és pràcticament impossible d’erradicar. Ja heu vist el poc que s’ha pogut fer amb el mosquit tigre. No és una qüestió d’abocar-hi recursos. Simplement, no es poden posar portes al camp.

 

Així, que de tant en tant, aniran sortint notícies d’aquestes als mitjans i haurem d’aprendre a conviure amb els nous residents. Els metges hauran d’aprendre a reconèixer els símptomes de les noves malalties i els hospitals hauran d’estar preparats per tractar-les. I nosaltres, a resignar-nos a patir-les.