07 de novembre 2020

Zoonosis recurrents

A Dinamarca s’ha descobert que una mutació de la covid-19 present en visons ha saltat a les persones i les ha infectades. Això és el que es coneix com a zoonosi i de fet sembla que va ser l’origen de l’actual covid-19.

 

Quin és el problema? Doncs que aquesta mutació de la covid-19 és diferent de les descobertes fins ara, en el sentit que és força diferent del virus conegut i això fa que les actuals vacunes possiblement no tindran efecte sobre la nova mutació del virus. Això implica que caldrà produir noves vacunes per aquesta variant del virus quan encara no en tenim de prou eficaces per l’actual.

 

Es tracta d’una competició entre humans i virus a veure qui treu l’artilleria pesant abans i quant triga el virus a mutar en una forma que la vacuna no ens garanteixi immunitat.

 

De fet, això és el que passa cada any amb el virus de la grip, que és especialment mutagen i cal una vacuna nova cada poc temps per obtenir una certa immunitat, que tampoc és perfecta i que molts cops no passa de tenir una efectivitat més gran del 50%.

 

Quan es va dir que la covid-19 havia arribat per quedar-se es referien a això: que el virus, com fan tots els virus, anirà mutant de tant en tant fins a formes més innòcues o més virulentes o simplement fins a formes que les vacunes conegudes no seran prou efectives.

 

Això suposo que esperonarà a obtenir tractaments farmacològics, a part de les vacunes, que són de caràcter immunitari, per poder combatre els virus. D’aquest tipus de fàrmacs no n‘hi ha gaires, ja que per la mateixa natura dels virus és molt difícil combatre’ls.

 

De moment, la solució immediata aplicada a la variant de Dinamarca ha estat sacrificar centenars de milers de visons i aplicar una estricta quarantena a les persones infectades. Potser n’hi haurà prou, ara com ara, però les zoonosis continuaran sorgint, com bolets, cada dos per tres. Haurem d’estar amatents.