06 de juliol 2023

Preus disparats

El Govern de la Generalitat ha decidit incloure un seguit de poblacions, entre les quals es troba Puigcerdà, dins de les limitacions dels preus de lloguers, per considerar que es troba en una zona anomenada “tensionada”. Vaja, de preus disparats.

 

Això, que a primera vista, semblaria una bona notícia, crec que ens portarà més penes que no pas alegries. Raonaré la meva suposició.

 

En primer lloc, regular els preus de lloguer, en general, no sol ser bona idea a llarg termini, ja que els propietaris, cansats d’imposicions i regulacions, per justes que puguin ser per als llogaters, acaben per vendre’s el pis, amb la qual cosa, l’habitatge desapareix del mercat de lloguer i això fa que l’oferta disminueixi i augmentin els preus de facto, per molt limitats que estiguin.

 

D’altra banda, a la Cerdanya patim d’un problema pitjor: el mercat del lloguer de l’habitatge està tensionat, però el principal problema és que els lloguers cada cop més comuns són els de temporada. El llogater avança els diners de cop, cosa que fa desaparèixer la morositat; el propietari s’assegura de cobrar els diners i a sobre, com que lloga per temporades i aquests lloguers els solen contractar gent de rendes altes, pot apujar els preus.

 

La trampa és que la llei de limitació de preus per al lloguer no afecta els contractes per temporades. Així doncs, correm el risc que els lloguers anuals desapareguin i es converteixin tots en lloguers de temporada, amb la qual cosa el problema s’agreujarà moltíssim.

 

Per al propietari tot són avantatges. És possible que llogant l’habitatge uns pocs mesos l’any en tregui més benefici que si el llogués a una família de treballadors tot l’any. A sobre, el desgast serà menor perquè l’habitatge estarà ocupat menys temps.

 

De fet, la Generalitat acaba d’anunciar que potser es posaran a regular també el preu dels lloguers de temporada, que també comencen a ser un problema a la ciutat de Barcelona.

 

En qualsevol cas, tot això dependrà en darrera instància del Gobierno de España, per la qual cosa, pot passar de tot. S’acosten unes eleccions on sona que el PP+VOX poden guanyar les eleccions i formar govern, i si això passa, la llei de lloguers se n’anirà en orris per la via ràpida.

 

 

 

1 Comments:

At 11:41 p. m., Anonymous Jordi said...

De fet els preus s'autoregulen fent habitatge protegit. Oferta i demanda.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home