22 d’agost 2020

Els arbres que no deixen veure el bosc

 No és que m’agradi posar-me en mode alarmista, però tenim una altra malaltia a Espanya de la qual se’n parla relativament poc i que si no fos pel tema de la covid-19, estaria sortint a totes les portades dels mitjans de comunicació. Es tracta de la febre del Nil.

 

Aquesta infecció, que pot ser asimptomàtica, però que també pot arribar a ser mortal, està propagada pels mosquits. A Sevilla se n’ha detectat un brot greu i tot i que no es transmet de persona a persona, podria arribar a estendre’s per tot l’estat.

 

A la Cerdanya, ja fa dies que vaig advertir, que ens pot arribar mitjançant una nova espècie invasora de mosquit: l’Aedes japonica, que resisteix molt bé el fred. De fet, li agrada el fred i defuig les calors d’altres indrets del país.

 

Està vist que aquestes malalties només preocupen quan els mitjans de comunicació fan un ressò especial. Com quan fa uns anys es va parlar d’uns brots d’Ebola que van arribar a Espanya i que, per sort, no van propagar-se en forma d’epidèmia.

 

Per sort, hi ha solucions relativament senzilles contra la febre del Nil propagada per mosquits: els repel·lents contra aquests insectes. A més a més, a diferència de la covid-19, que no el podem veure arribar, els mosquits generalment, sí.