30 de març 2020

Lladregots sense escrúpols


Llegeixo amb un cert estupor aquests dies per les xarxes socials, tota mena de beneiteries sobre remeis casolans contra el Coronavirus. A veure, com a resum d’aquest escrit ho diré ben clar: fins que no tinguem una vacuna o un antiviral efectiu, no hi ha cap substància coneguda que curi el coronavirus. Punt.

Evidentment que hi ha fàrmacs ben coneguts, com l’ibuprofèn o el paracetamol o altres febrífugs o analgèsics que poden pal·liar, és a dir, ajudar o alleugerir, els símptomes de la malaltia. Però ni la curen ni la prevenen.

M’ha fet una certa gràcia llegir que hi ha qui recomana l’alcohol etílic (s’entén que begut), com a ajut per al coronavirus. Per si us interessa, us diré que no hi ha cap evidència. Però és més: el mateix deien durant l’epidèmia de grip espanyola del 1918 i hi va haver alguns empresaris desaprensius que van fer molts calés gràcies a la ignorància de la gent.

També està el típic farsant (no diré noms, perquè no vull fer-los publicitat gratuïta a aquesta gentussa) que recomanen els seus remeis tradicionals de tota la vida per curar-ho tot, com pot ser el llegiu. Ni cas. Si el llegiu curés res, el seu preu hauria pujat estratosfèricament i només es vendria en farmàcies. Molt em temo.

També he vist anuncis més o menys benintencionats que parlen de la bondat excelsa de determinades plantes o substàncies “naturals” per potenciar les defenses o amb acció antibiòtica.

En el segon cas, només cal recordar que els antibiòtics, siguin d’origen natural o artificial no maten els virus. No els fan ni pessigolles. Els antibiòtics maten alguns bacteris, que no tots i cada cop menys, a causa de les múltiples resistències que els bacteris estan desenvolupant per efecte de les mutacions i la selecció natural.

Pel que fa al primer cas, el del reforçament de les defenses, evidentment que hi ha substàncies que hi contribueixen, però no cal que us hi trenqueu gens les banyes: amb una bona alimentació variada n’hi ha prou, a menys que patiu algun problema immunològic. Llavors el metge ja decidirà què heu de prendre, si és que té solució.

En fi, que desconfieu de tots els que tenen alguna cosa a guanyar fent-vos recomanacions de productes miraculosos contra el coronavirus, perquè el més probable és que l’única cosa que pretenguin sigui robar-vos els vostres diners.



2 Comments:

At 11:50 a. m., Blogger Joana said...

La gent està molt desesperada i els espavilats són molt ràpids!!! Pot haver pal·liatius i productes que serveixin per netejar i eliminar de les superfícies, que tampoc ho tinc tan clar, però no curen,un virus és un virus, un "bitxo molt llest" si li atribuim atributs humans

 
At 3:08 p. m., Anonymous Jordi said...

L'alcohol si que cura el virus, però mata a la persona.
1 litre d'alcohol metílic begut o 5o cl. injectats i adeu virus i vida pròpia.
Bromes a part, pseudocientífics i cara dures ni han moltíssims quan surten aquests casos.
També el munt de sectes que diuen "nosaltres vam avisar".

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home