25 de març 2020

Teoria de la conspiració


Estic una mica fart de veure ximpleries colossals a les xarxes parlant que si el Coronavirus és un virus creat en laboratori per desestabilitzar l’economia mundial, per carregar-se els iaios, per disminuir la població, etcètera.

A veure, no podem estar al cent per cent segurs de res, també el podrien haver creat uns hipotètics extraterrestres per exterminar la raça humana, tot i que amb les relativament baixes taxes de mortalitat que té, quina merda de plaga.

Siguem realistes i apliquem la navalla d’Ockam: la solució més senzilla a un problema sol ser la que té més probabilitats de ser la bona. Tot i que, insisteixo, no podem descartar cap hipòtesi, analitzem una mica la situació.

Si fos un virus creat en laboratori, se sabria. Aquestes coses deixen marca. A menys, és clar, que es tractés d’una tecnologia nova i ultrasecreta, que si tal que si qual. És molt més senzill pensar que si algú volgués fer mal, seria més senzill agafar algun dels milions de virus que corren per la naturalesa sense necessitat de crear res de nou.

Altrament, de virus que passen dels animals a l’home la història n’està plena. La pesta, per exemple, és un bon exemple i va matar milions de persones. I dubto que dos creada en laboratori allà per l’època romana o a l’edat mitjana. Hi estem d’acord?

D’una altra banda, si un país volgués perjudicar a un altre, hauria de partir de dues tesis importants: que només afectés a qui volgués perjudicar i que tingués una vacuna per protegir-se a si mateix. Em sembla que no hi ha cap vacuna i que la cosa ha arribat al nivell mundial de pandèmia, cosa que ens fa pensar que si ha estat provocat, molt intel·ligents no són els que ho han fet. Però sí que són prou intel·ligents per crear o utilitzar un virus, del qual no se sap gaire cosa, sense deixar cap rastre?

Per si la cosa encara no us convenç, heu de tenir en compte que els virus tenen el mal costum de mutar. Fins i tot algú que no tingui ni idea de biologia pot haver vist la pel·lícula Doce monos i sap que un virus malparit pot mutar i convertir-se en un virus exterminador i genocida. Algú se la jugaria? De debò hi ha algú que té la tecnologia, els coneixements, els interessos i és tan ximple?

Tot pot ser, és clar. A més a més, no ens oblidem de les malvades farmacèutiques, que primer provoquen la malaltia i després ens venen la vacuna. També ho van dir del VIH humà i, mira per on, encara no hi ha cap vacuna eficaç. I s’ha necessitat dècades per convertir un virus mortal en un virus potencialment mortal mig sota control gràcies a uns fàrmacs que et destrossen el fetge.

No és que defensi les companyies farmacèutiques. Moltes, per no dir que gairebé totes, tenen unes pràctiques de molt dubtosa ètica i potser haurien de pagar per algunes bestieses que han fet, però d’aquí a provocar una pandèmia… home, amb els ordinadors pot funcionar, perquè no es mor ningú, però això són paraules majors.

I després està el tema de qui es mor. No només es mor gent gran. Es mor gent amb altres malalties que consumeixen fàrmacs i que estan mantenint les farmacèutiques. Jo mateix soc diabètic i soc persona de risc. De debò alguna farmacèutica difondria un virus que ataca especialment els diabètics, al preu que està la insulina en mercats com el dels Estats Units?

I no oblidem que també es mor gent jove sense cap patologia.

Després està el tema de desestabilitzar l’economia mundial. Quina gran idea! El somni de qualsevol capitalista: arruïnar-se. No cal una pandèmia per trobar bones ofertes a la borsa. Cada deu o quinze anys hi ha una crisi econòmica que permet fer “neteja” de moltes coses i que és la delícia de molts inversors que no saben què fer amb els seus diners. Però arriscar-se a provocar una profunda recessió mundial així a les bones?

En fi, és igual. Podria estar exposant arguments hores i hores i aquells que CREUEN, aquesta és la clau, no canviarien d’opinió. Perquè les teories de la conspiració són enormement atractives. És la clàssica història de bons (nosaltres) i dolents (les farmacèutiques, la CIA, els xinesos, etc.) i ja pots picar pedra, que qui CREU, CREU. És una mena de religió o de virus mental maliciós que no atén a raons.

Però com a mínim, volia expressar la meva opinió de manera mínimament argumentada, perquè a les xarxes socials preval la immediatesa, la brevetat i les frases curtes i amb això no anem enlloc.




2 Comments:

At 9:39 p. m., Anonymous Anònim said...

Siguem realistes i apliquem la navalla d’Ockam:


La culpa es del alcalde Piñeira.
Signat
J.A.A.

 
At 10:05 a. m., Blogger Joana said...

Totalment d'acord Enric, la teoria de la conspiració és bona per fer pelis, però més enllà d'això, no s'aguanta per enlloc. I ja ho dius tu, qui creu, creu i no el faràs baixar del burro. Fa un temps que s'ha estès la creença que en les esteles que deixen els avions al cel, deixen anar aerosols amb tot de compostos per manipular-nos i modificar el clima i ara còrrer que és com han escampat el coronavirus. Tot bé per aquí dalt? Records

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home