31 de maig 2020

Greus intoxicacions


Aquest any, en cosa de pocs dies, ja hi ha hagut unes quantes intoxicacions greus a Andorra i a Catalunya degudes a la tora blava (Aconitum napellus), una preciosa flor de color blau-lilós que és considerada la més tòxica d’Europa.

La tora blava ocasiona cada any intoxicacions, especialment al Pirineu, on abunda i alguns anys, fins i tot morts, per desgràcia.

Dos són els moments en què aquesta planta pot donar ensurts: una, abans de florir, quan se la pot confondre amb el coscoll, una mena d’api silvestre molt preuat, que té unes fulles lleugerament similars a la de la tora.

Un altre moment és quan és florida. Hi ha gent que en fa rams per la seva bellesa, sense saber que el verí que porta aquesta planta neurotòxica pot traspassar la pell encara que no tingui ferides i causar parada cardiorespiratòria.

La seva ingesta pot ser mortal de necessitat. Uns pocs mil·ligrams poden ocasionar la mort. No hi ha antídot. Si s’ha consumit recentment, es pot intentar una rentada d’estómac. En tot cas, sol requerir ventilació artificial i tal com estan les coses, de respiradors no abunden per la covid-19, cosa que encara és més greu. Cal esperar, doncs, que el cos es refaci per si sol i pregar que no deixi afectat cap òrgan vital.

Totes les plantes tenen més o menys toxicitat. És la seva defensa contra els predadors, ja que a diferència dels animals, no poden sortir corrents i fugir. Algunes, són especialment tòxiques, com la tora blava o la tora groga.

Com a norma general: no toqueu i encara menys mengeu res que no conegueu amb absoluta seguretat que és innòcua. En cas de dubte, no toqueu res. I això també val pels bolets, tant pels de primavera, com pels d’estiu, com pels de tardor. Si no sabeu, no feu experiments. Us pot costar la vida.



5 Comments:

At 11:42 a. m., Anonymous Jordi said...

Jo sempre li dic el mateix a la gent que va a zones rurals que no coneixen.
No toqueu, no toqueu i no toqueu.
No foten ni cas.
No fa gaires mesos, uns de Barcelona van agafar el gos d'un pagès a un poble de Cerdanya pensant que era abandonat. Sense adonar-se'n, li van robar el gos al pagès.
No toqueu.

 
At 6:07 p. m., Blogger Joana said...

És molt maca la tora blava. Ja no es tracta de si és o no tòxica, les plantes, no es cullen per fer un ramet bonic per casa. Simplement han de ser allà on els toca per fer la seva funció.
Coneguis o no el lloc on vas, ni el de Barxcelona som idiotes, ni els de zones rurals són els savis.

 
At 6:33 p. m., Blogger yarhel said...

Joana: d'intoxicacions per tora blava n'hi ha hagut tant de gent de ciutat com per part de gent de Cerdanya. De fet, si féssim una enquesta sobre una fotografia de la tora blava entre els cerdans, molt em temo que poquíssims la identificarien com la planta més tòxica d'Europa.

 
At 1:24 p. m., Blogger jesusmanvn said...

Gracies per l informació

 
At 1:33 p. m., Blogger Joana said...

la tora blava és com és. dic que no es tracta d'on siguis per ser o no coneixedor d'un territori

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home