02 de maig 2020

Horror vacui


Els aristotèlics tenen una frase força coneguda: “La natura avorreix el buit” (”Horror vacui”). Crec que aquesta sentència resumeix perfectament el motiu profund pel qual molta gent està convençuda de teories de la conspiració, com la que resa que el coronavirus és una creació humana.

Tot i que pràcticament tots els científics seriosos especialistes en aquests temes diuen que el coronavirus és un fenomen natural, molta gent, especialment per les xarxes socials, s’entossudeix a transmetre l’opinió que no és així: que va sortir d’un laboratori secret xinès o que forma part d’un experiment dels Estats Units per perjudicar la Xina o ves a saber què.

Tot i que existeix una remota possibilitat que això sigui cert, l’opinió és molt popular. Molta gent té la sensació que les grans potències o les multinacionals governen totes les nostres vides i ens fan anar amunt i avall com ninotets.

Per sort o per desgràcia -això li deixo a consideració de cadascú- no és així ni de bon tros. És cert que se’ns manipula. Només cal veure les grans quantitats de diners que s’inverteixen en publicitat. Però suposo que la gent ja és conscient d’això, oi?

D’altra banda, més terrorífic que pensar que el coronavirus prové d’un experiment humà és pensar que és un fenomen natural: imprevisible, incontenible, inesperat. Bé, inesperat no. Els científics fa dècades que avisen que això podia passar i no els hem fet gaire cas.

Quan hi va haver l’alarma de la grip A i es van desenvolupar quantitats massives de vacunes, molta gent va posar el crit en el cel per la quantitat de diners que es van invertir en aquestes vacunes, per una malaltia que va resultar molt més lleu del que se sospitava inicialment.

Suposo que els mateixos que ara posen el crit en el cel perquè no s’han invertit grans quantitats de diners en investigació contra els virus i que diuen que si no ens haguéssim gastat els diners en altres coses, com en armament, per exemple, ara disposaríem de vacuna.

La gent té més por de pensar que no hi ha ningú en el lloc de comandament que no del fet que hi hagi un inútil o un malvat. Però em temo que el món no està regit ni pels Illuminati ni pel grup de Bilderberg ni per les malvades multinacionals. No dic que no tinguin una certa influència, però no són els que manen. Ningú mana del tot.

El món és un sistema complex regit per moltíssims interessos en un equilibri força inestable. De vegades uns se’n surten amb la seva, i de vegades són uns altres. Si preferiu creure que qui mana són els reptilians, allà vosaltres i la vostra imaginació. Però em temo que és molt pitjor: la cadira de comandament és buida i seria millor per tots que hi hagués algú amb seny assegut en ella.

Per cert, pel que encara cregueu que el virus és artificial, en Donald Trump acabava de dir que ell també ho creu. Un motiu de molt de pes per opinar tot el contrari.



1 Comments:

At 5:13 p. m., Blogger Joana said...

En qualsevol cas, la gent vol un culpable o responsable d'allò que passa. I que sigui una causa natural, com un virus que muta i canvia d'hoste o amplia els seus hostes, això no ho sé, no entra dintre dels seus raonaments cerebrals

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home