27 de desembre 2023

Vindran temps millors?

L’altre dia estava en un bar prenent un cafè i sentia com la propietària deia que, a Puigcerdà, cada cop hi pujava menys gent, que el turisme era la nostra única font de finançament i que, per tant, l’havíem de defensar de totes totes. Com que no tenim fàbriques hem de defensar el turisme.

 

I si provem de deixar de defensar tant un model que ens empobreix, ens gentrifica, ens expulsa de casa nostra, impedeix que les noves generacions puguin viure i treballar a la comarca, ens manté per sota de la renda mitjana catalana i ens atabala cada cop més dies pel que fa al trànsit rodat i les multituds de persones que sembla que es comporten sovint com si estiguessin al seu reialme particular i no a casa d’uns altres?

 

I si provem de cercar capital per instal·lar fàbriques que no contaminin, negocis tecnològics, indústria agroalimentària, granges solars i altres opcions no estrictament lligades al turisme?

 

I si els demanem a les autoritats que lluitin per portar noves empreses, però també alguna facultat universitària o altres serveis a un Pirineu enorme però força buit de gent?

 

I fins i tot, encara que defensem el turisme, i si provem de cercar noves modalitats de turisme que s’interessin més pel medi ambient, per la natura, per la cultura, per la gastronomia, pels nostres cels i paisatges, per les nostres festes i tradicions i menys pel postureig i per anar a destrossar la muntanya?

 

Només ho proposo, eh? Tinc clar que no hi ha gaire interès que això passi. La major part de la gent que té un negoci o treballa en el sector serveis i especialment al turisme, no té cap intenció de canviar de negoci. Que neva menys? Que fa més calor? Que no plou tant? Bé, ja vindran temps millors.

 

El problema és que potser no vindran o trigaran molt a venir. I mentrestant, què?

 

La Cerdanya està de moda. Però les coses igual que pugen, poden baixar. No estem preparats per al canvi climàtic. Qui sap? Potser no tindrem neu a l’hivern, però amb les calorades de l’estiu, la gent pujarà més a Cerdanya i canviarem els mesos bons de l’hivern pels mesos de l’estiu.

 

En tot cas, no ho tenim previst. No hi ha planificació. No hi ha lideratge. Només es xerra i se li dona la culpa als polítics, com si la culpa no fos de tothom. Però la culpa és molt negra i no la vol ningú.

 

 

2 Comments:

At 7:48 p. m., Anonymous Jordi said...

Com ja et vaig comentar, una planta embotelladora d'aigua no sería mala cosa.
Productes "típics", trinxat, pa de fetge, etc, ja tenim Carlit.
Formatges, hi ha uns quants petits productors que van fent.
Empreses tecnològiques? ja tenim al Rogeli.
Cerdanya no te prou masa forestal per fer biocombustibles. Algún "ecologista" es queixaria de les plaques solars, de aerogeneradors, de la planta embotelladora i de qualsevol cosa.
De moment necessitem un escorxador adequat a les necesitas dels productors.
Tinc una idea magnifica, una planta farmacéutica d'homeopatia i a triomfar. ;-)

 
At 7:55 p. m., Blogger Joan said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home