26 de març 2020

Vidents


L’altre dia a facebook vaig escoltar un àudio on una suposada vident ja preveia tot el tema del coronavirus uns mesos abans que acabés el 2019. Parlava que la Terra estava enfadada i que apareixeria una pertorbació al món en forma de malaltia infecciosa, que afectaria la Xina, Corea i el Japó i que s’estendria per tot el món i que mataria la gent gran, no els joves.

Naturalment, si t’escoltes l’àudio, fa posar una mica els pèls de punta. Automàticament vaig pensar: ja hi som un altre cop! Suposant que l’àudio fos realment d’abans que aparegués la pandèmia -cosa que caldria contrastar- s’ha de tenir en compte que aquestes coses no són tan rares. De fet, el que seria realment estrany és que de tant en tant algú no l’encertés.

En primer lloc, analitzem les dades: deixant de banda la parauleria magufa sobre la Terra emprenyada i coses així, què hi ha del cert en la predicció? És cert que el coronavirus s’ha originat a la Xina, però a Corea es va controlar força bé i al Japó ha tingut una incidència relativament baixa. La previsió no diu res d’Espanya, Itàlia o els Estats Units, que és on -a part de la Xina- està causant veritables estralls.

Després està el tema de l’edat. És cert que la gent gran està morint en proporcions més grans que els joves, però també hi ha víctimes de mitjana edat (entre els quals, personal sanitari) i fins i tot gent força jove. Per tant, l’encert no és total.

Té res d’estrany dir que una malaltia infecciosa s’estendrà des de la Xina? No gaire. La major part de les pandèmies de la història tenen el seu origen a l’extrem Orient, per motius que ara no entrarem a analitzar. Però recordem que la pesta, per exemple, va venir d’allà, igual que el SARS de fa una dècada o la grip aviar. Per tant, l’origen és força previsible.

Que la gent gran, que ja sol tenir altres patologies i els cossos desgastats per l’edat, té més números de morir és força evident. Així passa amb una simple grip cada any: centenars de milers de morts i gairebé ni surt a les notícies.

Però hi ha una altra qüestió: quantes previsions s’han fet d’aquest tipus que no han encertat ni de lluny? Hi ha milers de vidents al món i tots solen fer les seves previsions per l’any vinent. Alguns van preveure guerres, terratrèmols, meteorits, crisis econòmiques i, és clar, alguns van preveure pandèmies.

El que seria molt estrany és que amb tantes prediccions, ningú no l’encertés. Simplement, les prediccions no encertades s’ignoren, no es publiciten i santes pasqües. Així, els que van encertar per pura casualitat o seguint uns patrons previsibles, adquireixen una gran notorietat. El mateix va passar amb la crisi econòmica de la dècada passada.

Fins i tot hi ha fraus basats en aquestes estratègies. Us n’explicaré un de força conegut a les matemàtiques. Imagineu-vos que us feu passar per brokers de borsa i que oferiu els vostres serveis a un públic potencial tot fent cinc previsions, una cada setmana, dient si les accions d’una determinada companyia pujaran o baixaran. La cosa es pot complicar més, però agafarem el mètode més simple.

Imagineu-vos, ara, que envieu 32 cartes a 32 potencials clientes dient que les accions de l’empresa X la setmana 1, pujaran o baixaran. Concretament, a 16 els dieu que pujaran i a 16 els dieu que baixaran o es quedaran iguals. Per lògica, encertareu amb 16 clients. Ara ignoreu els 16 clients amb qui no heu encertat i envieu als 16 clients amb qui heu encertat, a 8 d’ells dient-los que les accions pujaran la setmana 2 i a 8 d’ells, que baixaran o es quedaran igual.

Feu això fins a la setmana 5. Al final us quedarà 1 client amb qui haureu encertat les 5 vegades. Ara li envieu una carta dient que si vol tenir més prediccions, haurà de pagar una certa quantitat de diners. Si cola, us heu guanyat el “sou”. Evidentment, només hi ha un 50% de possibilitats d’encertar, el mateix que si el vostre client llança una moneda a l’aire, però tenint en compte els 5 precedents anteriors, hi ha moltes possibilitats que el client s’arrisqui a fer-vos el pagament. Frau realitzat.

Aquest sistema es basa en el mateix que el dels vidents: s’ignoren els casos on es falla i es publicita al màxim els casos on s’encerta (per pura casualitat). D’això viuen molts suposats vidents, endevinadors i altres éssers menyspreables que juguen amb la ignorància de la gent sense tenir el més mínim escrúpol.



1 Comments:

At 7:29 p. m., Anonymous Jordi said...

Fa molts anys que prediuen la mort de Elisabeth II i no tants del "campechano", tard o d'hora l'encertaran.
No crec que se li tinguin que donar gaires voltes.
Amb el tema de les pandèmies de la Xina, es fàcil. Una de les màximes de la cuina xinesa, concretament la de Canton, es de que tot el que es mou o creix, es susceptible de ser cuinat i menjat. D'aquí la seva riquesa i/o perillositat.
Res que no curin las flors de bach i cristalls.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home