10 de juny 2020

Intolerància


M’acabo d’assabentar que l’HBO ha decidit retirar del seu catàleg de pel·lícules “Allò que el vent s’endugué” per considerar que “perpetua certs trets racistes”. A on hem arribat?

Fa temps que la censura per motius de “correcció política” campa lliurement per tot el món occidental. Estem arribant a uns extrems realment delirants.

La pel·lícula en qüestió et podrà agradar més o menys, però jo no crec que sigui racista. Potser sí que té algun tret que avui es podria considerar racista (cal tenir en compte que deu tenir uns vuitanta anys), ja que el món ha canviat molt el darrer segle, però crec que és força interessant per conèixer una realitat que explica perfectament molts fenòmens socials d’avui dia.

El que em preocupa és aquesta vomitiva “hipercorrecció” que ens tracta com a idiotes. Realment no som capaços d’entendre el context històric de la pel·lícula? O d’un llibre o d’un quadre?

Això em recorda també a unes manifestacions de fa uns dies al Regne Unit on es criticava Winston Churchill tot titllant-lo de racista. No perdem de vista que gràcies a la fèrria voluntat d’aquest senyor, en gran part es va poder derrotar els nazis, els quals si haguessin guanyat, els haurien ensenyat a aquesta colla de leros què és realment el racisme. Com a mostra, us recomano que veieu la sèrie “El hombre en el castillo”, sobre un món on els japonesos i els nazis varen guanyar la II Guerra Mundial, que cosa els pèls de punta.

Una cosa és educar en valors i una altra, molt diferent, és redefinir i reinterpretar obres d’art o llibres que varen ser produïts en un context històric molt diferent de l’actual. Per això serveix la Història. De fet, aquest intent de “redefinir” les coses em recorda moltíssim les actituds totalitàries de “1984”, de George Orwell, on la Història era reinterpretada segons els interessos a cada moment de l’Estat.

Per posar un altre exemple. Hi ha una pel·lícula poc coneguda de D. W. Griffith titulada “El naixement d’una nació”, sobre l’origen dels Estats Units. Cinematogràficament es tracta d’una pel·lícula molt interessant. Ideològicament és una merda racista de primer ordre. Hem de censurar Griffith? Si ho fem, ens perdrem una de les més grans obres mestres del cinema: “Intolerància”, la qual és justament tot el contrari i que va ser produïda només un any després que “El naixement d’una nació”.

Soc antifeixista, antihomòfob, antiracista i moltes coses més, però crec que no es poden censurar les coses simplement perquè no ens agradin. El que cal és educar per interpretar el món i la Història. Si no, correm el risc de caure en els mateixos tics totalitaris i intolerants que suposadament volem combatre.



2 Comments:

At 3:11 p. m., Blogger Joana said...

Totalment d'acord amb tu Enric. No es tracta de prohibir alò que no ens agrada, cal educar per poder discernir, però cal conèixer! Tot molt políticament correcte, però això sí, anar insultant i dient el nom del porc a tothom tot en favor de la veritat!!!

 
At 6:27 p. m., Anonymous Jordi said...

I la caputxeta vermella la van considerar masclista.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home