28 de setembre 2020

Excuses i por

M’agradaria comentar una notícia que vaig veure el diumenge 27 de setembre, al migdia, a TV3. En ella, s’afirmava que la recomanació de no desplaçar-se pel territori aprofitant el pont de la Mercè s’havia acomplert a la Cerdanya, però que no havia estat així a la Costa Brava.

 

Suposem que la primera part de la notícia sigui certa. Personalment, tot i que hi havia cotxes per la carretera, és cert que, almenys, a Puigcerdà es detectava poca gent forana, tot i que n’hi havia, però cap gentada, és veritat.

 

Alguns m’han dit que les urbanitzacions eren força plenes, però que els seus residents no en sortien. Por? Possiblement.

 

A la notícia de TV3 també es deia que, un cop preguntada la gent que s’havia desplaçat a la Costa Brava per què hi havien incomplert les recomanacions del Govern, la majoria presentaven excuses més o menys creïbles o sortien per la tangent. Això sí, ningú no volia fer-ho davant de la càmera. Por? Probablement.

 

Crec que la por s’ha instal·lat a la nostra societat. Hi ha gent gran del poble que fa mesos que no veig. Abans anaven als actes culturals i socials que es feien. Ara, tot i que se’n fan molts menys, hi són totalment absents. Por? Segurament.

 

Alguns segons residents que no van tenir gaires manies de pujar a la Cerdanya durant el confinament, ara l’eviten, potser perquè han sentit pels mitjans de comunicació que estem poc menys que empestats. Por? Evidentment.

 

A mi m’han trucat o m’han enviat missatges alguns parents i amics de fora de la comarca i també de fora de Catalunya, espantats pel nostre estat de salut perquè havien sentit per la televisió que la Cerdanya estava en alerta vermella pel tema de la covid. Por? Sí, por irresponsable escampada per mitjans de comunicació que no saben analitzar un simple índex estadístic que s’ha disparat pel gran nombre de tests que s’han fet en poc temps a la comarca, en una àrea de baixa població i que, per tant, infla les proporcions, però que si s’hagués fet el mateix en similar proporció a qualsevol altre lloc, hauria donat unes xifres idèntiques, si fa no fa.

 

Es critica molt els polítics per com de malament estan gestionant la pandèmia. Però aquí tothom té responsabilitat: els mitjans de comunicació, que informen de manera sensacionalista o esbiaixada molts cops; la gent que pul·lula per les xarxes socials, que s’avorreixen i es nodreixen del morbo i d’escampar rumors; molts irresponsables que no compleixen amb les recomanacions de seguretat o d’higiene perquè es pensen que no van amb ells o que, total, no passarà res.

 

En fi, que qui no tingui cap culpa, que llanci la primera pedra. I espero que no em lapideu.