01 de setembre 2020

Tipus de turisme

 Hi ha una certa tendència a la Cerdanya a menysprear tot allò que no és turisme de “qualitat” o elitista. Sí, em refereixo a molta d’aquesta gent que els hi dius “hola” i no et contesten o que sempre et miren amb una certa superioritat.

 

Posem uns quants exemples. El turisme d’autocaravana, del qual parlava en un anterior post. Tinc entès que solen gastar-se els “quartos” a la comarca quan hi venen i no només als supermercats, com fan molts d’aquests “elitistes”. Solen sortir a dinar o a sopar amb força freqüència i també compren a les botigues locals.

 

Els motoristes. Sembla molts cops que siguin una plaga i no els deixem estacionar el seu vehicle enlloc. Però jo sempre els veig en grup, consumint en un bar o un restaurant i s’hi deixen els calerons. Ah, i molt educats per regla general.

 

Turisme d’espardenya: doncs també es deixen els calés i novament, no només als supermercats. Alguns van a hotels i tot. Potser a pensions o a cases rurals. I també consumeixen a molts establiments de la comarca.

 

I una cosa molt important: d’aquests tres casos que he posat, la majoria de cops no solen venir només el mes d’agost. Te’ls pots trobar qualsevol època de l’any. Potser vindrien més si se’ls tractés millor.

 

Crec que ens hem deixat enlluernar per un cert tipus de turisme que ja no existeix. Fa dècades, la gent benestant de Barcelona i altres ciutats, amb les seves torres i xalets al Golf i en altres zones d’alt poder adquisitiu, es gastaven molts calerons a les botigues de la comarca. Però això ha donat molt de baixa, siguem realistes.

 

Cal cercar turisme de senderisme, turisme estranger, motoristes, càmpers, passavolants, turisme familiar, turisme esportiu (no només d’esquí), turisme de salut, turisme cultural, turisme gastronòmic, turisme naturalista, turisme astronòmic i molts altres tipus de turisme si volem que la Cerdanya estigui viva tot l’any i no només els caps de setmana i uns quants dies per l’agost. I això que aquest any, no ens podem queixar, però també suposo que sou conscients que aquest any és atípic.