28 d’octubre 2020

L’Agència Espacial de Catalunya

Estic molt content perquè el Govern de la Generalitat de Catalunya vol tirar endavant un pla per crear l’Agència Espacial de Catalunya. El projecte, coordinarà el desplegament d’un seguit de projectes d’iniciativa privada d’empreses aeroespacials que generaran tecnologies per desenvolupar petits satèl·lits.

 

De moment, es parla d’un pressupost de 18 milions d’euros, entre 2020 i 2023, provinents la majoria dels fons europeus i es preveu que el negoci servirà per facturar els pròxims 5 anys fins a 280 milions d’euros. Un negoci rodó que afectarà unes 75 empreses i que acabarà generant fins a 1.200 llocs de treballs nous a Catalunya.

 

Només veig avantatges. A més a més, es tracta d’un seguit de tecnologies de futur, molt ben vistes per la Unió Europea, que ens allunyen de la indústria clàssica i del turisme, que sembla que siguin les úniques coses en què es pot invertir en aquest país.

 

Tant de bo, tinguéssim notícies com aquesta cada setmana. El país resultaria transformat en pocs anys i tornaríem a ser un país modern i punter. Per desgràcia, hem deixat perdre molt bones oportunitats tan ocupats com estàvem mirant-nos el melic, quan el món continuava donant voltes i viatjant cap al futur.

 

Les empreses d’alta tecnologia no només són boniques de posar en un currículum de país. Generen molts llocs directes qualificats i un munt més de secundaris, com passa amb la indústria de l’automòbil. A més a més, són el tipus d’indústria on per cada euro que inverteixes n’acabes traient uns quants. Són bons negocis a curt, mitjà i llarg termini.

 

A més a més, poden establir convenis de cooperació amb el sector universitari cosa que és de fet un win-win i ajuda a atraure talent al país. En fi, com deia abans, tot són avantatges.