29 de juliol 2013

Festa terminal



Per si algú encara no se n’ha adonat, la festa Major de Puigcerdà està força morta. No és l’únic cas, és clar. És un mal que pateixen la major part de les festes majors del nostre país.

La festa Major tenia un sentit de bell antuvi, quan les relacions socials seguien el cicle anual i el hereus i les pubilles eren presentats en societat durant aquest període i es tancaven els casaments per ajuntar fortunes.

Fins i tot més tard, quan ja s’havia perdut aquesta funció social, la festa Major era una de les poques oportunitats durant l’any en què la gent celebrava alguna cosa, s’atipava d’allò més bé i la família es reunia.

Però tot això ha passat a la història. Ara, els puigcerdanesos marxen com esperitats a la platja o a algun país estranger durant els dies que dura la festa Major. Uns quants van a la missa major i a escoltar les orquestres que desfilen aquests dies per l’entoldat, i alguns s’atansen a les atraccions que s’han traslladat des de fa anys al barri de l’estació.

Però siguem realistes: tot fa una certa olor d’alcanfort. La festa Major cada cop reuneix menys gent i, si a sobre està passada per aigua com succeeix molts anys, llavors la cosa encara va a molt pitjor.

La festa Major, que abans se celebrava la primera setmana de juliol va ser traslladada a la tercera setmana per veure si així la cosa s’animava, per mirar d’atreure més gent. Però si al gos només li canviem la corretja, malament rai!

Crec que cal un replantejament integral de la festa Major. Es poden mantenir els actes tradicionals, com les orquestres, la missa o la pujada refrescant de dilluns si es vol, però cal implicar la gent de la Vila en la festa i molt especialment la gent jove.

Quina diferència entre la festa Major i la festa de l’Estany! Tot i els defectes que pugui arrossegar aquesta darrera, continua essent una festa viva, sentida per tothom, amb molta presència de gent jove i amb participació de vilatans i de gent de fora.

Per què no es pot fer quelcom de similar amb la festa Major? I si tan poc li importa a la gent aquesta festa, se suprimeix i santes pasqües, que no estem per llençar els diners inútilment. Tot i que jo crec que si la gent jove s’hi impliqués, la festa assoliria un caire molt més espectacular i la gent no emigraria en massa quan s’apropés la tercera setmana de juliol.