21 de gener 2009

Més ciment

Darrerament, l'Ajuntament de Puigcerdà ha tramitat una sèrie de peticions de subvencions a fi de poder realitzar un programa força ambiciós d'obra pública a Puigerdà, aprofitant-se de les facilitats que el govern de l'Estat ha posat a tal efecte, per reactivar la malmesa economia i el sector de la construcció.

D'aquestes subvencions se'n beneficiaran espais com el passeig 10 d'Abril o la plaça de l'Ajuntament i també es farà una plaça nova al sector de Font d'en Llanes. Tot això em sembla molt bé i força positiu. El que no acabo d'entendre és per què s'ha renunciat als fons Feder europeus per poder posar en marxa el Museu.

Gràcies als fons Feder es podria haver obert el Museu al públic, totalment enllestit en cosa d'un parell d'anys. L'Ajuntament només havia de posar una part molt petita del cost que, d'altra banda, podia haver obtingut d'altres subvencions, com per exemple a través de la Diputació de Girona.

Però amb l'excusa capciosa del "no hi ha diners" (segons per què, és clar), el Museu no s'acabarà. De fet, si hem d'esperar a una nova convocatòria dels fons Feder, ens anem al 2014 i ja es veu que l'actual administració municipal no té intenció d'obtenir els diners ni a través d'un crèdit ni tan sols a través de subvencions.

L'única explicació que trobo és que l'actual Alcalde no vol, pel motiu que sigui, que s'acabi el Museu Cerdà. Podria entendre que l'Ajuntament no volgués o no pogues assumir el cost total de l'obra, però una situació tan favorable com la que s'acaba de llençar a les escombraries no sé si es tornarà a repetir mai.

Afegim-hi que la Generalitat passa olímpicament de fer cap Museu comarcal a la Cerdanya (tots els diners es concentren a l'àrea de Barcelona i, a tot estirar, en algun projecte estrella molt concret) i tindrem un panorama realment dessolador pel que fa a les infraestructures culturals a Puigcerdà.

No entenc aquesta ceguesa, aquesta manca de visió per acabar una obra que porta ja vint anys cuejant. L'única explicació que trobo és que la cultura ocupa un lloc baixíssim dins de les prioritats de l'actual administració municipal i es prefereix el ciment a la cultura.

2 Comments:

At 1:05 p. m., Anonymous Anònim said...

Clar i entenedor. Però hi ha més, crec que per l'alcalde de Puigcerdà el Museu i el seu director són part integrant de "L'eix del Mal" (esmentant la dèria d'un altre per desgràcia d'abast mundial). I no es pot qualificar d'una altra cosa, ja que ens trobem davant d'una infraestructura que totes les altres capitals de comarca tenen, que és de profit públic i que, malgrat en les condicions que està, dona servei a moltes entitats i particulars de la comarca i defora d'ella. El director, una persona qualificada, amb les titulacions que calgui, amb prestigi reconegut al Pirineu, Generalitat i Universitat. Apolític però això sí, amic dels seus amics. I si aquests són de "L'eix del Mal"...

 
At 4:37 p. m., Blogger Meister said...

L'eix del mal és extens, amic anònim.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home