23 de desembre 2008

Local jove

Des de dissabte per la tarda, Puigcerdà compta amb un local per al jovent de Puigcerdà. Aquesta infraestructura, llargament reivindicada, es troba al complex de la plaça del Regne de Mallorca.

Aquest local ha de servir per dinamitzar una sèrie d'activitats destinades al jovent de la Vila i potenciar un dels nous espais que recentment s'han afegit al teixit urbà puigcerdanès.

Potser el principal problema no sigui tant la manca d'infraestructures (se n'han fet moltes la darrera dècada: la Residència, llars d'infants, els ascensors inclinats; i se n'estan fent o se'n faran: un centre urbà peatonal, l'Hospital transfronterer, una nova escola, una nova llar d'infants, etc) sinó una manca d'orientació clara en polítiques cap al jovent.

Tampoc és que sigui una crítica. A fi de comptes, tots sabem que costa moltíssim implicar el jovent en qualsevol projecte avui dia, potser perquè són hiperindividualistes, potser perquè tenen un ampli ventall d'ofertes de lleure.

Però si ens ho mirem detingudament, a part d'activitats esportives, què pot fer un jove un diumenge per la tarda a Puigcerdà? Anar al cinema? Quedar-se a casa jugant amb la Wii? Tancar-se en un bar per jugar al futbolín?

D'altra banda, Puigcerdà, per la seva situació econòmica i geogràfica (destinació turística de classes benestants) té problemes greus de drogoaddició i alcoholisme. Calen polítiques valentes en aquest sentit destinades especialment als joves, la part més vulnerable de la nostra societat pel que fa a aquestes qüestions.

Esperem que el nou local jove serveixi per difondre i posar en pràctica polítiques per al jovent i no esdevingui una infraestructura buida de continguts.