27 d’octubre 2008

Model urbanístic

Sembla que la Cerdanya s'ha convertit en un model urbanístic per a certs sectors de la comunitat de Madrid, fins al punt que han enviat una delegació d'alt rang a la comarca per documentar-se de com hem fet les coses en aquest àmbit.

I jo em pregunto: si nosaltres som un model d'urbanisme ben fet, com de malament es deuen haver fet les coses a la resta de l'estat? Negativismes a part, és evident que, llevat d'alguna atzagaiada grossa, com les pletes de Saga, la Cerdanya no ha dispersat excessivament les seves edificacions fora dels nuclis existents.

Tot i així, tant com per servir de model, em costa de creure. Clar que ja sabem com són aquestes coses: una colla d'alts càrrecs se'ns van uns dies a costos pagats a gaudir de la natura, la bona cuina i uns bons serveis a càrrec del poble, que és qui els finança amb els seus impostos. La Cerdanya és un lloc prou atractiu. Si fins i tot sembla que la inefable Esperanza Aguirre la visita cada any!

I què en trauran de net de la nostra idílica comarca? Doncs que si modifiques un pla territorial, pots edificar on vulguis. Que no cal respectar l'estètica preexistent al territori, fins al punt de convertir en "caseta típica ceretana" una cosa sense cap ni peus i que mai no havia existit fins fa pocs anys. Que hi ha moltes maneres d'especular legalment sense caure en trampes i que, a fi de comptes, els diners corrompen, cosa que ja deuen saber a hores d'ara prou bé.

Un darrer consell: que parlin molt d'economia sostenible, de protecció del medi ambient, d'explotació ordenada dels recursos i de projectes de futur. No cal que s'ho creguin ni que tinguin intenció de fer res d'allò que diguin, però sol donar una certa sensació de moderació, quan realment el que hi ha és una predació brutal del territori.

Si ho fan així, hauran aprofitat exitosament el seu viatge i, a part d'endur-se algun pa de fetge o alguns formatges artesanals, podran emportar-se també a les maletes un grapat de coneixements sobre com especular amb el territori sense que la gent se't tiri a sobre i tothom content.

2 Comments:

At 4:15 p. m., Anonymous Anònim said...

Tot i que no m'agrada el model urbanístic actual de Cerdanya, tinc que reconèixer que l'alt Aran està pitjor. Com diu la dita "sempre podem anar mes malament".

 
At 10:52 p. m., Blogger Salvador said...

I si fas una volteta per Andorra fliparàs

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home