18 d’agost 2008

Tapant-se les vergonyes!

El periodista Miquel Spa comenta a l'espai "A l'altra banda" com són de boniques algunes poblacions suïsses i com de ben guarnides estan amb flors. De fet, no cal anar tan lluny: a bona part dels pobles francesos i a molts del sud de la península, això és un fet corrent.

També diu que allà els carrers estan molt nets. De fet, jo afegiria que el que hi ha a Suïssa és una cultura ciutadana de civisme. A ningú no se li acut embrutar el terra. Allà pots deixar una màquina expenedora de diaris oberta i confirar que la gent deixarà l'import del diari sense necessitat de controlar-los.

A molts cantons, si t'hi vols empadronar, et fan una votació a mà alçada dels teus veïns per veure si et volen o no com a veí i si surt que no, et donen una altra oportunitat, per tal que durant un any demostris que et mereixes ser d'allà, ja sigui fent treballs comunitaris, ja sigui integrant-te més a la seva vida social.

N'hem d'aprendre molt dels suïssos. Però em temo que no a posar floretes, que per a l'única cosa que serveix es per cobrir les vergonyes. Hi ha una dita que resa que "Els cuiners tapen els seus errors amb salses i els arquitectes, amb flors". A mi m'encanten les flors. Qualsevol que em conegui ho sap. Fins i tot les cultivades que posen en testos. I em sembla molt bé que Puigcerdà estigui guarnit amb flors.

Però, i el però és molt gros, a quin preu? Potser, si ens volem semblar a Suïssa, abans de cobrir la façana, com es fa sempre per aquí, arrangem el problema estructural. Els carrers no estan nets, el civisme és molt escàs, la vida ciutadana, molt pobre i els criteris arquitectònics de bellesa i harmonia no existeixen. Però posem-hi flors!

Gastem-nos els calerons que no tenim posant floretes, que això sempre fa maco i sembla que l'Ajuntament treballi molt! Senyor Spa, demani des del seu diari millores urbanístiques per a Puigcerdà, que els carrers estiguin nets, que la policia controli millor el vandalisme creixent que patim o que puguem gaudir d'uns millors serveis.

Quan tinguem un Museu en condicions, un centre cívic per als joves i per a les entitats de la Vila, quan la vida cultural de Puigcerdà sigui quelcom més que festes i ballaruques d'estiu, quan l'Escola de Música estigui en condicions, quan els nens no estiguin en barracons, quan puguem passejar per Puigcerdà sense que ens atropelli un cotxe o sense trepitjar una tifarada de gos, llavors, quan tot això sigui una realitat, jo mateix ajudaré a posar i a regar les floretes.

Però mentre això no sigui així, si us plau, deixeu-vos de tonteries i preocupeu-vos per les necessitats reals del poble, que com podreu intuir, són moltes.

3 Comments:

At 5:37 p. m., Anonymous Anònim said...

Com be diu la dita popular, no es mes net qui mes neteja sinó qui menys embruta. A Berna es fins i tot difícil trobar una paperera i el terra està net.
Fa uns 2 anys, es va fer un estudi a Puigcerdà i es va detectar que a les zones "noves", els veïns es comporten mes racionalment amb el tema neteja i reciclatge.

 
At 6:41 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Pasa por un tema de educación además.

Pero bueno, por otra parte Spa vive en Bellver, por lo que como locatario podría reclamarle a su alcalde, ahora, como ciudadano de la comarca, al igual que yo, sí que podría reclamar que NUESTRA capital cambiase algo.

El tema de las flores que dices, veo cada mañana "el egipcio" y gente de la brigada regando las plantas.

Con esto quiero decir que las flores que en su momento catalogastes como a precio de oro más bien son a precio platino.

Nuestra capital se merece más cuidado no sólo de parte del ayuntamiento, merece sobre todo, nuestro propio cuidado.

Quiero decir con esto que muchos son los puigcerdanaces que pasan de todo, comenzando por los comerciantes que aún viendo por ejemplo, los depósitos de cristales a tope, dejan las botellas al costado, peligrando que cualquiera tropiece y se haga daño.

En definitiva: la pregunta es ¿de quién es la culpa? ¿del cerdo o del que le rasca el lomo?

No basta con votar a algien y luego exigir, nuestro compromiso moral como ciudadanos que amamos la ciudad o villa en la que vivimos es matenerla en condiciones.

Creo, no sé.

 
At 6:54 p. m., Blogger Àlex Gómez Ribera said...

Vaig llegir l'article a Regio7. Això de les flors em recorda als títols que posen a molts poblets francesos com una mena de certificat de qualitat: viles florides

Les flors donen bona imatge però no ho arreglen pas tot!

Àlex

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home