12 d’agost 2008

Una central nuclear al bell mig de Puigcerdà

No us espantéssiu pas, que el títol és irònic. Fa uns anys, el príncep Carles d'Anglaterra, deia d'un cert edifici modern londinenc que era una manera camuflada d'instal·lar una central nuclear al bell mig de Londres sense que ningú s'hi oposés. Potser exagerava, potser no. Per tots és conegut el seu gust pel classicisme en les formes arquitectòniques.

Crec que a Puigcerdà tenim un cas semblant. Es tracta del nou edifici de pisos que s'ha fet a la plaça del Call. Entenc que no hi hagués prou diners per fer-lo més maco i cobrir part de la façana de pedra picada (com es va fer a la Residència, per cert), però calia fer un engendre com aquest al centre de Puigcerdà?

Els veïns li'n diuen sarcàsticament "El Corte Inglés" i te'l miris per l'angle que te'l miris, fa força pena. Jo no sóc gaire exigent amb l'estètica dels edificis, crec que hi ha d'haver una mica de tot, però és que aquest canta, crida i dóna por.

Naturalment, l'han pintat de vermell, el color "oficial" de Puigcerdà. Sembla ser que tot allò que és de l'Ajuntament (excepte la Residència, novament) cal pintar-ho de vermell. No entenc a què bé aquesta fal·lera per tant vermell. Només perquè surt a l'escut de la Vila? Ho trobo exagerat i poc imaginatiu.

Però és que a part l'edifici no lliga amb cap dels de la resta de la plaça i, si molt de prop ens ho mirem, amb cap de la resta del poble. Com que són pisos de protecció oficial cal fer-los lletjos a més no voler? Qui és el responsable d'aquest engendre? És així com ens gastem els diners? Espero que l'estructura de l'edifici no hagi seguit el mateix criteri que l'estètica o si no, més val que comencem a resar a tots els sants coneguts.

En fi, que una mica de més bon gust i menys metall no li hauria fet cap mal a l'edifici, ni a la plaça, ni a Puigcerdà. Però, com sempre, fem les coses d'aquella manera que no saps ben bé com és possible que hagin pogut sortir així.