11 d’agost 2008

Ferrocarril fins a la Seu

Fa uns mesos, l'alcalde de la Seu i actual conseller de Governació, el Sr. Jordi Ausàs, demanava l'arribada a la Seu del ferrocarril via Cerdanya. Ara, el Govern andorrà demana l'AVE Lleida-La Seu d'Urgell per poder comunicar millor el Principat.

Per demanar que no quedi, és clar. De tota manera, des del Govern espanyol ja s'ha dit que això de portar el ferrocarril pel Pirineu no pot ser perquè causaria greus impactes mediambientals. Com si això els hagués importat mai!

El que passa és que no hi ha diners per al Pirineu, especialment per al Pirineu català. Madrid que estigui ben comunicat, però l'arc mediterrani o el Pirineu, que es fotin.

Amb això tampoc vull dir que em sembli bé la idea del ferrocarril. A fi de comptes, sí que hi hauria greus perjudicis ecològics. El Pirineu sembla un colador i només ens faltaria això!

Crec que fóra millor invertir en millorar les comunicacions transversals, amb actuacions de caràcter puntual, com un túnel que comuniqués La Seu amb el Pallars Sobirà o bé el túnel de Toses, que ens estalviaria la terrible collada de Toses per anar a Ripoll i a la resta de la província de Girona, de la qual estem secularment aïllats.

Però fem el que fem, la destrossa serà important. Només cal veure el creixement urbanístic que ha patit la Cerdanya amb el túnel del Cadí. És cert que ha revitalitzat la comarca i que ha portat riquesa a moltes persones, però també és cert que en molts punts, ha destrossat la vall.

Qualsevol acció sol comportar una reacció. O dit d'una altra manera, les puces van amb el gos. No podem voler desenvolupament econòmic sense fer malbé el paisatge i el medi ambient.

Jo crec que l'hem malmès massa i que hauríem de ser molt curosos amb totes les actuacions que fem a partir d'ara. Però suposo que la veu d'aquells que opinem així no serà escoltada, perquè és molt més poderós el so que fa el dringar dels doblons.

1 Comments:

At 1:52 p. m., Blogger jordi cerdanya said...

ja pdrem estar contents si a la tardor ens obren de nou la línia fins a Ribes de Freser, ja que la volta amb l'autobús per la collada, deixa a tothom amb l'estomac buit

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home