22 d’agost 2008

La vegueria vista des de Puigcerdà

Sembla que el tema de les vegueries torna a revifar-se i hi ha una certa polèmica entorn de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, especialment als dos punts més extrems d'aquesta: a la Cerdanya i a la Val d'Aran. Però anem per pams.

A la Cerdanya això de la vegueria de l'Alt Pirineu ens va agafar una mica de sorpresa. mentre governava CiU a Catalunya, se'ns va vendre que la Cerdanya formaria part de l'àmbit de la Catalunya central, amb capital a Manresa. I de cop i volta es giren les tornes i es comença a parlar del Pirineu.

Com a pirinenc que sóc, sempre m'ha atret la idea d'una vegueria que agrupés les terres de tot l'Alt Pirineu, però crec que les coses s'han portat tan malament com s'ha sabut. Ja portem tres consellers de Governació diferents (dos dels quals eren de l'Alt Pirineu) i la cosa no acaba de rutllar.

D'una banda, la Cerdanya i molt especialment la seva capital, Puigcerdà, no veuen amb bons ulls això de la vegueria. De primer era cosa només de CiU, que continuava defensant formar part de la Catalunya central, adduint també que passaríem d'estar en una província rica a ser una província pobre i que les inversions al territori se'n ressentirien.

Però des que l'exconseller Joan Carretero va ser foragitat del Govern català, també a ERC i en certs àmbits de la societat civil no es defensa tant la idea de la vegueria. Hi ha una certa por a què la Seu d'Urgell, tradicional rival pirinenca de Puigcerdà, acapari tot el poder i que Puigcerdà resti subordinada a aquesta.

D'altra banda, a la Val d'Aran es queixen, i amb raó, que ells tenen un fet diferencial, reconegut a l'Estatut i que no volen formar part d'aquesta vegueria, sinó que volen tenir vegueria pròpia.

De fet, no entenc a qui se li va acudir d'incloure la Val d'Aran a l'Alt Pirineu. No perquè no en formi part geogràficament o econòmica, sinó perquè tenen una cultura (l'occitana) i una llengua (l'aranès) clarament diferenciades i no podem ignorar-ho. Fins i tot tenen unes institucions pròpies.

És com si quan es van constituir les comunitats autònomes a Espanya s'hagués agrupat Catalunya i Aragó sota una sola comunitat. De segur que hi hauria hagut protestes. Doncs amb la Val d'Aran passa el mateix. Què coi anem reclamant nosaltres el fet diferencial a Madrid si des de Catalunya no tenim una mínima sensibilitat amb els aranesos?

En fi, el que més por em fa és això de la multicapitalitat. Si us plau, deixeu-vos d'experiments idiotes i poseu totes les seus en una sola població. Ja només faltaria que haguéssim d'anar per aquestes carreteres de mala mort que tenim a molts indrets del Pirineu per resoldre tràmits burocràtics, en ple hivern, patint pel proper revolt del camí.

1 Comments:

At 11:16 a. m., Anonymous Anònim said...

Ja m'agradaria que fos a la Seu, però la ultima noticia que es va donar va ser que la capital de l'alt Pirineu seria Tremp. Posats a escollir Manresa o Trem, em quedo amb Manresa.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home