Muntanya protegida
Enguany he aprofitat part de les vacances per fer unes quantes excursions que tenia pendents per
La intenció –a part de fer l’excursió en si mateixa- era poder fer fotografies d’espècies florals pròpies de la reserva natural d’Eina, una de les més conegudes d’Europa, estudiada i visitada pels botànics des de fa segles.
Val a dir que el paisatge és preciós i canvia uns quants cops abans d’arribar al final de la vall, alternant espais més o menys oberts, amb passatges de bosc. Algunes de les espècies que més il·lusió ens va fer trobar van ser
Més endavant, vam anar a veure els estanys inferiors de les Bulloses, a l’altre costat de l’Alta Cerdanya, a prop de l’estany de
El recorregut passa per molleres, zones obertes, rocalles, un magnífic bosc humit de pi negre i només té l’inconvenient d’un parell de trams amb un desnivell emprenyador. Però pel que fa a la resta, és un preciós passeig per l’alta muntanya cerdana.
Hi vam trobar, entre d’altres, un parell d’espècies florals força interessants:
Finalment, una altra excursió que vam fer és el tram inferior de les gorgues de Llo, que mena cap a les fonts del Segre. La carreteran està tancada i s’ha de fer tot el recorregut a peu.
Resulta curiós la quantitat d’espais naturals que s’estan tancant o limitant al tràfic rodat a
A
Les mesures restrictives seran, molt em temo, cada cop majors. És evident que allà on pot accedir la gent còmodament amb cotxes, es degraden ràpidament. Un exemple és el pla de Fontanera, a Guils de Cerdanya. Antigament, abans que es fes l’estació d’esquí nòrdic, la zona era poc menys que un paradís de l’alta muntanya.
Posteriorment es va fer l’estació d’esquí que va ser força respectuosa amb el medi, però que va comportar l’obertura d’una pista forestal que va atraure a l’indret a més gent. Tot i així, l’accés no era planer i a l’estiu no hi havia gaire gent. Però des que es va asfaltar la pista i es va fer un gran pàrquing a l’entrada, l’indret s’ha convertit en un “merendero” i la zona s’ha anat degradant a marxes forçades.
Així doncs, és normal que les autoritats es plantegin de restringir l’accés a moltes zones naturals de la muntanya per evitar-ne la degradació. Per desgràcia, això només passa allà on no hi ha forts interessos econòmics. Si donem un cop d’ull a la zona de
La solució passa per acabar protegint la pràctica totalitat de l’alta muntanya cerdana sota algun tipus de figura de protecció legal similar a la del Parc Natural del Cadí-Moixeró, unificant-ne la gestió i controlant els accessos a la muntanya que, tradicionalment han estat a peu per excursionistes, al menys fora dels mesos d’hivern.
1 Comments:
I tot en nom del progrés. Encara no s'han donat conte o no volen, que estan matant la gallina dels ous d'or?
Publica un comentari a l'entrada
<< Home