29 de maig 2007

Reflexions postelectorals (i II)

Una dada força significativa de les eleccions cerdanes ha estat la participació. Si bé aquesta ha estat lleugerament més baixa que a les anteriors municipals, en el seu conjunt s’ha mantingut i ha estat força per sobre de la mitjana catalana.

Per què a Catalunya en el seu conjunt hi ha hagut molta més abstenció? O més pròpiament, per què a la Cerdanya la participació ha estat més gran? Jo crec que els canvis o expectatives de canvi que hi havia a molts municipis han mobilitzat l’electorat.

A Puigcerdà, per exemple, l’assistència a molts mítings i actes electorals ha estat considerable. A la Vila es donava la circumstància que tots els candidats, llevat d’Anna Pallé i Ramon Serra, eren nous. Recordem que Joan Planella va accedir a l’Alcaldia després del relleu d’en Joan Carretero en ser nombrat aquest Conseller de la Generalitat. També eren nous els candidats de CiU, PP i IP.

A les dues principals poblacions cerdanes, Bellver i Puigcerdà, hi concorrien força llistes, símptoma de l’interès per ocupar els Ajuntaments d’algunes persones o sectors. A molts municipis, s’ensumava que hi podia haver un canvi, tal i com va succeir a la majoria, i això tendeix a fer que la gent participi. Quan les eleccions semblen decidides a priori, part de l’electorat sol desmobilitzar-se.

M’agradaria reflexionar una mica, també, sobre el possible significat de la majoria absoluta d’ERC a Puigcerdà. En primer lloc, ni abans ni durant la campanya es respirava ambient de canvi. Sí d’incertesa, perquè ningú tenia clar quins serien els resultats, però no hi havia la sensació generalitzada que l’equip governant hagués fet les coses malament ni tampoc hi havia a la memòria popular cap “alcaldada” recent.

D’altra banda, segons les enquestes a peu d’urna, sembla ser que els votants més joves es van decantar cap a CiU, mentre que la gent gran va votar massivament ERC. Per descomptat que hi devia haver excepcions, però la tendència era aquesta.

ERC sembla haver absorbit l’electorat tradicional del PSC, que havia arribat a sumar 5 regidors a l’època en què es va presentar com a cap de llista en Carmona. Pel que es veu, l’efecte Carretero continua exercint la seva acció fins i tot després del seu pas per la política municipal puigcerdanesa.

CiU pujar dos regidors, però això és més demèrit d’ERC –que perd uns 500 vots- que no pas mèrit de CiU, que guanya poc menys de 150 vots. Així doncs, si bé CiU surt reforçada, tampoc obté un resultat com per llançar coets.

On sí que van llançar coets –literalment- va ser a Bolvir, per celebrar la fi del llarg “regnat” de l’alcalde sortint, que va ser derrotat a les urnes per un grup d’independents. S’acosta la fi dels anomenats alcaldes-constructors? En algun municipi potser, però el ram del totxo té molt bona salut encara a la comarca.

Si a Bellver les coses no estan gaire clares, encara menys ho estan a Alp, on Salvador Rigola ha obtingut majoria però no absoluta. A més, la segona força més votada és l’ALCE de Francesc Rosell, incombustible polític que ja havia estat alcalde d’Alp i que va ser, durant quatre anys, alcalde de Puigcerdà sota les sigles d’ERC.

Tots aquests canvis s’han vist reflexats també al Consell comarcal, on CiU ha perdut la majoria absoluta. Els consellers d’ERC i PSC sumen majoria. Ara caldrà veure si acaben pactant per fer fora en Joan Pous de la Presidència del Consell comarcal, qui podria acabar perdent Consell i Ajuntament en funció dels pactes postelectorals.

La política municipal sol aixecar força passions perquè és la més propera al ciutadà, el qual està en contacte directe amb els seus representants a l’Ajuntament, els coneix en persona i té clares les seves relacions d’amor-odi amb aquests. És normal, doncs, que es voti més a la persona que no pas al partit.

En tot cas, si en termes de partits hem de fer una lectura de les municipals cerdanes, aquesta és molt clara: CiU perd l’hegemonia a la comarca i la guanya ERC. CiU podria perdre totes les poblacions importants de la comarca i restaria reduïda als petits municipis, mentre que les poblacions més grans es convertirien en un feu d’ERC.

No es tracta, doncs, d’un fenomen aïllat en el temps o l’espai. La tendència ve consolidant-se des de fa anys. De la mateixa manera que el PSC sembla obtenir molts bons resultats a bona part de les grans poblacions del Pirineu, ERC obté aquest paper a la Cerdanya.

Esdevindrà CiU una força exclusivament rural al Pirineu o es tracta només d’un cicle? El temps ho dirà.

Una altra reflexió que voldria fer és el paper de les llistes d’independents. Si bé aquestes obtenen bons resultats a molts municipis mitjans i petits de la Cerdanya (Isòvol, Bolvir, etc) o poden ser decisives (Bellver), a Puigcerdà, les petites llistes ho tenen difícil. El motiu fonamental és la regla de d’Hondt que fa que per que una llista pugui obtenir representació, hagi de sumar molts vots. Això dificulta l’accés a l’Ajuntament de les petites forces, molt castigades en aquestes eleccions.

3 Comments:

At 12:00 a. m., Anonymous Anònim said...

definitivament, ja podem dir adeu a Joan Pous. Ho sento peró ja era hora. Fa 4 anys que deuria haver plegat.

 
At 8:45 p. m., Anonymous Anònim said...

ho sento per bellver jo, ja que el nou alcalde presumiblement xavi porta pous no crec que estigui a la alçada de bellver i en joan pous porta recordem que de les coses que vol fer segons el programa electoral o ja estan aprovades o estaven a punt de fer-ho i amb la alternativa aquesta sera un fracas pel poble ...es una opinio meva disculpeu si algu se sent ofes deu

 
At 3:13 p. m., Anonymous Anònim said...

Bellver necessitava un Pous més collat no un canvi tant brusc. Si que és cert que en Pous s'ha penjat molt, però jo m'estimava més que continués amb el control de l'Alternativa, que no pas un Porta crescut. No cal forgar molt per conèixer alguns dels projectes en que com arquitecte ha participat en recalificacions de terrenys, que desprès han estat recorreguts. El cas més sonat ha estat a Pedra. A veure si com Alcalde no s'atreveix a fer el que feia com a regidor.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home