La rua del Carnestoltes
Un altre any, el col·legi Alfons I ha tret al carrer tots els nens formant una magnífica rua de Carnestoltes, tots ben disfressats. Porten fent-ho des de fa moltíssims anys i cada any es llueixen d’allò més bé.
I cada any em faig la mateixa pregunta: què passa amb la resta de la gent? D’una banda, l’IES, que sembla que això no vaig amb ells. Igual és per manca de tradició, però tot és apuntar-s’hi. És un problema de la direcció de l’Institut? M’inclino a pensar que no, perquè hi ha hagut molts equips directius des que es van recuperar els Carnestoltes a Puigcerdà.
Potser és cosa de les noies i nois que ja es creuen massa grans per aquestes coses? Potser hi hagi alguna cosa d’això, si bé quan els deixen, molts surten disfressats també acompanyant la rua. Això sí, sense ordre ni concert, ja que tothom va d’allò que li ve en gana, en comptes de coordinar-se per colles.
I la gent més gran? Doncs res de res. Ni el carnestoltes modern ni els carnestoltes tradicionals del Pirineu. Per sort, a Bellver, a poc a poc van recuperant cada any el Carnestoltes tradicional, amb nous personatges i cançons, que havien caigut en l’oblit.
Perquè el Pirineu tenia un gran patrimoni etnològic amb els seus Carnestoltes, molt coneguts a començament de segle i que, després de la prohibició del règim franquista, van caure en l’oblit. Per això aplaudeixo la voluntat de la gent de Bellver de recuperar una cosa tan nostrada i vistosa.
Què passa, en general, amb la gent gran? Només saben disfressar-se per
Millor menystenir allò que és propi i fer una mala imitació de les festes dels astres, que segur que tenen més glamour. En fi, una llàstima, per variar.
6 Comments:
Aquest any. Des de la comissió de festes de l’ajuntament, van proposar una rua de carnestoltes en tota regla al consistori. El senyor Batlle es va negar rotundament adduint manca de pressupost. Fa 1 setmana han gastat molts diners a FITUR muntant la paradeta de Puigcerdá, això si que son diners. Mes tenint en comte que el patronat de turisme de Cerdanya, ja porta el seu estand. El fet de que no es puguin ni veure el consell i l’ajuntament, no el tenim que pagar els ciutadans reduint activitats, com per exemple el carnestoltes.
L'any passat, quan hi era a la comissió de festes, també vaig presentar un projecte de Carnestoltes. Els va agradar molt i després Alcaldia ens va dir que, sí, que molt maco, però que no hi havia diners.
Des de llavors he anat veient com es gasten un munt de calés en altres coses. Vaja, que de diners sí que n'hi havia, però no per això.
Bé, ho respecto ja que són ells els que fan els pressupostos, però ho trobo lamentable.
Seria interessant que quan sigui la festa del trinxat, reeditis l’article de l’any passat, el vaig trobar molt adient.
També han fet la proposta d’una festa medieval i la resposta a estat la mateixa.
la festa del trinxat, te un pressupost aproximat de 40.000 euros i uns ingressos d'uns 27.000. No tenim diners i a mes a mes els cremen amb l'excusa de la promociò turistica. De fet el 90% de la gent que va al trinxat son de Cerdanya.
De forma personal propuse que además de día en que los niños del Alfono 1º desfilan, a una hora quizás no adecuada, dada la temperatura de estas fechas, se celebre el día sábado otro desfile.
Con los niños que deseen participar, y entre las 14 y 16 horas, porque tengamos en cuenta que muchos padres y madres se ven impedidos de ver desfilar su hijo, y porqué no, de participar junto a ellos, al fin y al cabo, es carnaval, y algunos pudores se pueden y hasta se deben dejar de lado.
Se lo propuse a la regidora del patronato, apoyo instantáneo, pero había que consultar a Lourdes Porta, lo hice, esta quedó en traladar la inquietud a los responsables del AMPA. También a la responsable del AMPA que conocemos, Tania, se lo propusimos, apoyo de primera, solo que será el próximo año, me parece bien, ya que este año el tiempo estaba en nuestra contra.
También en el boca lo fuimos proponiendo y se suman todos, o sea que ya podemos pensar en el próximo carnaval, y en poco a poco convertir ese día, esos días en referente comarcal, y llegar si es posible a emular a Solsona.
Si hay ganas, se puede, si hay ilusión existen posibilidades, si por último hay compormiso, habrá carnaval puigcerdanés COMO DEUS MANA. Al fin y al cabo, somos comarca turística, demos entonces impulso a los que termina de dando de comer a todos, y de paso, nos divertimos.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home