15 de febrer 2007

Corbates obligatòries

Val a dir que alguns consellers del Govern de la Generalitat tenen manies ben notòries, en especial alguns d’ERC. Si l’anterior legislatura, el conseller primer, Josep Bargalló no es posava una corbata ni que li anés la vida, ara un altre conseller, en Joan Puigcercós ha dictat una ordre que obliga a tots els alts càrrecs del seu departament, o sigui, Governació, a portar corbata.

La veritat és que més es podria dedicar a governar que a desviar l’atenció amb aquestes ximpleries. Sembla que el projecte d’ordenació del territori, tan necessari pel correcte desenvolupament de Catalunya que va iniciar en Joan Carretero, queda ajornat sine die i que la llei electoral, també, ad calendas graecas. Millor parlar de les corbates, home, que és el que necessita el país! Doncs parlem-ne.

La corbata és una peça de vestir amb un origen ben curiós: és militar. El terme prové de l’italià corvatta o crovatta, que vol dir croata. El motiu és que els membres de l’exèrcit de Croàcia cap el 1660 portaven una mena de mocador de color lligat al coll i d’aquí va derivar la nostra corbata.

Però el primer de fer-les servir com a complement va ser el rei Lluís XIV, que va posar de moda les cravates. No deixa de ser curiós que tant en italià com en francès s’escrigui amb v, però que en castellà i en català es faci servir la b.

Per tothom que n’hagi fet servir, el més complicat sol ser fer-se el nus de la corbata. Però és que fins i tot això té la seva gràcia. Resulta que hi ha 85 maneres diferents de fer-se el nus. La darrera va ser descoberta el 1989, després de 50 anys sense descobrir-se’n cap de nou i això gràcies a un model matemàtic desenvolupat per Thomas Fink i Yong Mao. No es pot deixar res al atzar. Per si us interessa, també hi ha models matemàtics per determinar tots els possibles modes de fer-se un monyo.

Però tornem a en Puigcercós. Suposo que no farà cap discriminació per sexe i tant els homes com les dones que ocupin alts càrrecs n’hauran de fer servir. Això comptant que n’hi hagi algun alt càrrec a Governació que sigui dona. En tot cas, ja posats a fer patriotisme, per què no fer obligatori l’ús d’espardenyes i de barretines? Això sí que fóra fer país. Tots els treballadors del Govern amb corbata, barretina i espardenyes. El seny i la rauxa!

1 Comments:

At 1:23 a. m., Anonymous Anònim said...

Molt bona aquesta. Li pots dir quan vingui a la festa del trinxat. Ja posats que tothom que treballi a governació, que es faci la cirurgia per assemblar-se a ell. No estaria malament que algun dia els diputats anessin al parlament amb samarreta i bermudes, donaria un aire de modernitat i no aquesta sensació de retrògrads i estirats. No m’estranya que la gent no pugui veure als politics.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home