14 de febrer 2007

Fem i desfem les coses de la Vila

Una de les coses que més em molesten d’aquesta vida és el malbaratament de recursos i les pèrdues de temps (que també són un malbaratament, en aquest cas de temps). El darrer exemple que m’he trobat són els guàrdies tombats que han instal·lat a la carretera entre Age i les Pareres.

Inicialment, van posar uns guàrdies tan grans que era pràcticament impossible passar per allà sense deixar-se els baixos del cotxe. Calia aturar-se completament i anar passant molt a poc a poc. No sé de qui va ser la idea, però es va quedar calb de l’esforç.

Ara, suposo que arran de les queixes rebudes, han posat asfalt a tots dos costats de cada guàrdia tombat per poder passar més còmodament.

I suposo que, a la llarga, quan la llevaneus passi i se’ls endugui, com a passat amb tots els guàrdies tombats d’aquest poble o algú li maleeixi els ossos al polític de torn, acabaran despareixent.

Si volen posar guàrdies tombats, em sembla bé, però que ho facin amb una mica de cura, de manera que puguin resistir el pas de les llevaneus i no es carreguin els cotxes. Ah, sí, i un senyal de tràfic avisant de la seva presència també estaria bé per estalviar-se uns quants ensurts!

M’empipa aquesta manera de “fer i de desfer” les coses perquè no s’han pensat prou bé abans de posar-s’hi. Sol ser símptoma d’alguna cosa que no rutlla, generalment, manca de planificació. Quan les coses es fan a la babalà, ja passa tot això.

Podria parlar de molts altres exemples similars, però només en citaré un que crec prou significatiu. Algú s’ha molestat en fer un estudi sobre la circulació pels carrers i accessos de Puigcerdà?

Perquè trobo una mica absurd que segons per on passis, per exemple, pel sector de l’avinguda Schierbeck, la pujada i la baixada siguin totalment asimètriques. És a dir, que si vas pot ser que triguis molt menys que si tornes. Tot degut al peculiar sistema d’ordanació de la circulació que hi ha en aquest sector, entre l’estany i el poliesportiu.

A més, per major inri, cada dos per tres ens canvien el sentit de circulació dels carrers. Entenc que molts carrers són estrets i només admeten un sentit, però això ha estat així des de fa moltíssims anys. Per què de cop i volta es canvien les coses, per tornar-les a deixar igual o d’una altra manera al cap d’un cert temps?

Un parell d’exemples: el carrer que uneix la baixada de la Font d’en Llanas amb l’avinguda Catalunya, que ara és d’un sol sentit o bé el carrer Doctor Andreu, que uneix la plaça del Rec amb la ronda dels torreons que va oscil·lant entre un i dos sentits de circulació periódicament.

Si us plau! Que algú s’estudiï bé la circulació de la Vila i faci un ordenament en condicions… i estable!