14 de novembre 2006

Quin turisme de qualitat?

Cada dos per tres es parla a la Cerdanya, sobre tot des de determinats sectors lligats al turisme, que es vol un turisme de qualitat, que està tot massa concentrat els caps de setmana i en breus períodes de l’any (agost i desembre) i que la resta de l’any hi ha relativament poca activitat.

I jo em pregunto, què cal fer per posar fil a l’agulla? Una solució pot ser organitzar determinats events, com congressos, en un marc natural com és la Cerdanya, de primer categoria. És evident que no podem aspirar a segons què, perquè la primera cosa que et demanen els organitzadors és tenir un aeroport molt a prop, però això no implica que no es puguin fer congressos.

Sense anar més lluny, aquest cap de setmana es va celebrar al Museu Cerdà el XIV Col·loqui d’Arqueologia de Puigcerdà, amb una nodrida representació d’arqueòlegs catalans, aragonesos, francesos, etc. Una bona notícia pel sector de l’hoteleria, no? Doncs no i m’explicaré.

Resulta que els ponents i visitants van haver-se d’allotjar en una mena d’hostal francès a Iravals (França), a uns 8 quilòmetres de Puigcerdà, perquè no hi havia manera d’encabir-los a tots en el mateix hotel. Sembla que és temporada baixa i molts hotels tenen tancat. Fins i tot, els organitzadors van tractar de pactar amb un conegut hotel de Puigcerdà que, tot i estar de vacances, tenia els responsables aquí i es van negar. Olé!

Entenc que tothom té dret a fer vacances però, és clar, després aquests mateixos són els que es queixen que no hi ha turisme fora de l’estacionalitat, etc, etc, etc. Doncs mira, potser que ens ho fem mirar, oi? Potser que no marxem tots de vacances les mateixes setmanes o potser que atenem aquest tipus de propostes i en potenciem de noves.

La imatge donada a tots aquests científics, que també són potencials turistes i consumidors, ha estat patètica. Una població capital de comarca com és Puigcerdà que galleja de viure del turisme i és incapaç de proporcionar un allotjament adequat per a un congrés internacional. En una paraula: chapeau!