09 de novembre 2006

Les noves energies

Actualment a Lles de Cerdanya hi ha una certa polèmica sobre si s’han de fer tot un seguit d’instal·lacions per tenir aigua calenta a partir de la combustió de biomassa. Sembla que les discrepàncies d’alguns veïns provenen del fet que hi ha un cert temor que es desforesti excessivament els boscos del municipi per obtenir la biomassa necessària. D’altra banda, la Generalitat de Catalunya diu que el model energètic de Lles és envejable.

Cada cop més, les iniciatives ecològiques s’estan implantant al nostre territori: biomassa, energia solar, reciclatge, recollida selectiva d’escombraries, recollida de substàncies perilloses (com les piles botó), etc. Sembla que ens estem conscienciant tots d’allò que cal fer per tenir una mica més neta la nostra casa comuna: la Terra.

Però recordo una època no gaire llunyana, cap a mitjan de la dècada dels 90, que això es veia molt llunyà. Recordo que llavors estava a la Junta de l’Associació de Veïns de Puigcerdà, Podiumceretanum i que vaig presentar una proposta ecològica que anava exactament en la direcció que les coses han anat finalment: energies alternatives, recollida selectiva, etc.

He de dir que la proposta va tenir una acollida molt freda. De fet, llevat de qui llavors era president, en Josep Maria Piguillem que em va recolzar, molts altres membres de la Junta s’ho miraven amb un cert somriure sota el nas. Un, fins i tot, em va dir fotent-se que a Puigcerdà aquestes coses mai es farien. Que una recollida selectiva de la brossa era impensable i coses d’aquest estil.

Vull remarcar aquí la capacitat visionària d’aquell senyor, ja que només dos anys després de la seva profecia a Puigcerdà s’instal·laven els primers contenidors per la recollida selectiva de brossa.

Em consta també que fa uns anys, hi va haver a Puigcerdà un intent de muntar una mena de central solar als terrats dels edificis de la Vila, però per desgràcia la iniciativa no va prosperar. És una llàstima, ja que tenim una taxa d’insolació enorme i es podria aprofitar per resoldre part del dèficit energètic que té la comarca, així com la gran dependència que tenim, sobre tot a l’hivern, degut a les nevades, quan es produeixen talls de subministrament.

La Cerdanya és una comarca rica energèticament parlant. Disposa d’energia solar en abundància, biomassa i energia eòlica. Possiblement, tot i que no crec que s’hagi estudiat gaire, podria fins i tot tenir energia geotèrmica.

El futur passa per poder produir la nostra pròpia energia. No perdem de vista que, tard o d’hora, l’economia del petroli donarà pas a l’economia de l’hidrogen que, consisteix, bàsicament, en poder emmagatzemar en unes bateries especials, energia elèctrica que després es fa servir per escalfar o per produir electricitat. Però aquesta energia cal produir-la prèviament i, si descartem el carbó i el petroli, per contaminants, haurem de recórrer a altres fonts, com les energies alternatives.

Per això, iniciatives com la de Lles de Cerdanya o la d’Alp haurien de promocionar-se, sempre que siguin respectuoses amb el medi ambient. No tornem a ser uns reaccionaris als canvis i tinguem una mica de visió de futur. Per desgràcia, no tots semblen poder o voler prendre aquest camí. El futur no és d’ells, però.

1 Comments:

At 12:04 p. m., Anonymous Anònim said...

Totalment d'acord amb la teva opinió, aquest cop. Però penso que a part de fomentar per part de l'administració aquest tipus d'iniciatives a nivell educacional i d'informació al consumidor, s'hauría d'ajudar econòmicament als particulars que es volguin sumar a aquestes iniciatives i els locals publics s'haurien de "alimentar" de energies verdes de forma obligatoria.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home