31 d’octubre 2006

Castanyes calentes!

Arriba Tots Sants i com mana la tradició, ja tenim la castanyera (o el castanyer) a la plaça Barcelona venent castanyes calentes i altres galindaines pròpies de l’època. Clar que, el que no acabo d’entendre és per què la parada de castanyes s’està ben bé fins al mes de maig.

D’acord que l’hivern a la Cerdanya és fred i llarg (allò que diem que a la Cerdanya només hi ha dues estacions: l’hivern i la de la Renfe), però em penso que no tant com per donar-lo per acabat pel maig.

De fet, això forma part també de la nostra gloriosa tradició d’ocupar la via pública per usos privats, que tan bé exemplifiquen les terrasses dels bars de la Vila. Sí, les terrasses que en teoria són d’estiu però que hàbilment cobertes i amb una estufa, serveixen per tot l’any.

D’aquesta manera, uns quants senyors molt espavilats que tenen bars i restaurants poden ampliar el negoci fent servir via pública per un preu irrisori. Perquè, penseu que paguen els mateixos impostos pels metres quadrats de terrassa que pels metres que tenen de locals? I ara! Però tots em de viure, és clar, ni que sigui uns a costa dels altres.

I on jugaran els nens? I per on passaran els vianants o els cotxets amb les critaures? Que es fotin les criatures, la pela és la pela! Aquesta sembla ser la consigna que es desprén d’aquest meravellós panorama que són les terrasses (cobertes) de Puigcerdà, més pròpies del barraquisme o d’altres èpoques.

Clar que l’ocupació de la via pública és cosa de tots. Si no, només cal donar-li una ràpida ullada a les principals vies del poble, com la baixada de Correus, amb un munt de cotxes aparcats en dues fileres, esperant el senyor o la senyora que han anat a comprar al Bonpreu o bé han anat a recollir quelcom a Correus.

O què em dieu de les obres que sovint ocupen la via pública, moltes de les quals no paguen els corresponents impostos municipals?

És clar que també la podem ocupar d’altra manera. Per això tenim les zones blaves, que han expulsat als afores del poble tots aquells que volen aparcar sense pagar que, pel que sembla, és un terrible crim a Puigcerdà.

I aviat arriba la Fira dels cavalls que, per algun estrany motiu, omple de parades tot el poble. Entenc que antigament hi havia una necessitat de poder comprar moltes coses a un preu raonable i la Fira era una necessitat. Però avui dia, amb la de botigues que tenim, les grans superfícies i la venda per correu i per internet, quina necessitat tenim?

No sé quant en treu Puigcerdà del que paguen els firaires, però realment, m’imagino el que deixen de guanyar els botiguers que han de conviure amb un zoco durant un cap de setmana ben concorregut.

I així successivament. Pero en fi, per això és la via pública, per a ocupar-la, és clar!

Castanyes calentes!!!

1 Comments:

At 4:24 p. m., Anonymous Anònim said...

Sembles emprenyat. Jo he parlat amb aquesta gent que ocupa la via publica i sempre diuen el mateix, ens guanyem la vida com podem o jo pago els meus impostos. El que no es donen comte aquests senyors ni els de l’ajuntament es que, la resta de vilatans també els paguem impostos i tenim dret de poder caminar pels nostres carrers sense el perill de ser atropellats, perquè una persona s’està prenent un cafè a una d’aquestes terrasses. Però clar, jo no puc convidar als politics que els hi donen permís per fer això a sopar cada cap de setmana.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home