Tanquen les llibreries
Culturalment, la Cerdanya està de dol. Potser exagero una mica, però és per preocupar-se. En poc menys d'un any han tancat les tres llibreries més importants de la comarca. D'una banda, ha tancat el Palau 3 a Puigcerdà; d'una altra, ha tancat la llibreria de Font-romeu i la de Bourg-madamme (per defunció de l'amo).
En poc temps, hem perdut els principals centres de distribució de llibres de la comarca. Especialment greu és el cas del Palau 3, llibreria on es podien trobar tots els llibres editats a la comarca. Aquesta funció serà suplerta per les altres llibreries, però el fet de poder anar a un lloc on estaven tots els llibres, els recents i els més antics, s'ha perdut.
A més, el Palau 3 venia DVD (vídeo) i CD de música. A partir d'ara haurem de recórrer als videoclubs, amb una oferta de venda limitada, ja que es dediquen molt més al lloguer, o a les grans superfícies, on s'ofereixen només les darreres novetats.
Més greu és el cas dels CD musicals, on només podrem recórrer a les grans superfícies, amb una oferta realment molt limitada.
Aquesta desaparició de les superfícies de venda culturals sembla que no ha preocupat gairebé a ningú. Dic gairebé perquè per sort hi ha hagut alguna reacció. Fa pocs dies, en Joan Pous, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, feia unes reflexions sobre aquest assumpte en una revista gratuïta comarcal.
I és que hauríem d'estar preocupats. Les llibreries que ens queden tenen superfícies de venda de llibres força reduïdes o bé no es dediquen gaire als llibres de producció comarcal. És normal que alguns escriptors locals, com en Manel Figuera, s'hagin mostrat també força amoïnats per aquesta situació.
Comprenc que el negoci cultural no és especialment lucratiu: la gent no sol llegir gaire, però no deixa de ser penós que en una població de nou mil habitants com és Puigcerdà, hi hagi tan poca cosa on triar pel que fa a la cultura i en canvi hi hagi tantíssims bars i restaurants.
És veritat que és una zona turística, però els bars també estan oberts entre setmana, quan hi sol haver pocs turistes. Tanmateix, els turistes també solen comprar llibres.
Aquest fenomen s'afegeix a un altre que hem vist els darrers dos anys: han desaparegut força punts de venda de revistes i de premsa a Puigcerdà. En alguns casos per tancament del negoci; en altres, perquè degut a la quantitat de material addicional que porten els diaris (col·leccionables, sobre tot) la gestió i la devolució del material es complica molt per un benefici força reduït.
Sembla evident que no corren temps galdosos per la cultura a la nostra comarca. Potser que ens ho fem mirar...
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home