19 de setembre 2006

Un munt de pintades

Fa unes poques setmanes van aparèixer unes vistoses pintades en alguns murs de Puigcerdà, queixant-se de la immigració. Alguna d'elles fins i tot ha sofert una estranya transformació per convertir-se en just el contrari: una pintada a favor.

Les pintades diuen coses de l'estil 'Prou immigració' o 'Catalunya catalana'. La veritat és que fan una certa "gràcia". Si algú es pensa que els immigrants deixaran de venir per embrutar les parets de tonteries, ho té clar.

No nego que la immigració s'ha convertit en un dels problemes més seriosos que té el nostre país. Però controlar els fluxos migratoris mai no ha estat una tasca fàcil i, molts cops, ha esdevingut en enfrontaments violents.

L'altra pintada ('Catalunya catalana') encara fa més gràcia. No sé exactament què vol dir. Qui són els catalans? Els que tenen tots dos cognoms catalans? En aquest cas, em penso que de catalans en deuen quedar més aviat poquets. Els que viuen i treballen a Catalunya? Llavors també ho són els immigrants. Els que se senten catalans? Doncs, possiblement, però crec que ningú no té la màquina per donar carnets de catalanitat.

Feia temps que no es veien pintades a la Vila. El darrer cop que hi va haver un cert moviment va ser quan es demanava, 'menys runes i més pàrquings'. Aquest tipus d'expressió sempre sol portar aparellat una certa vergonya. Per això són anònimes.

Qui sap si les ha fet algun vilatà emprenyat de veure tants rostres nous passejant per la Vila, qui sap si algú de fora que, estranyat que aquí no hi hagués de pintades, ha decidit posar el seu granet de sorra a l'incivisme i la manca de convivència.

Però qui no s'adoni que a Puigcerdà (i molts altres pobles de la Cerdanya, com pot ser el cas de Bellver) hi ha un excés d'immigrants és que està cec. Això no vol dir que s'hagin de prendre mesures coercitives (per fer què?), però potser que ens plantegem que tenim una massa humana que no sempre es pot o es vol integrar i que això representarà a la llarga problemes de convivència.

M'he trobat en algun cas estar esperant en una cua, amb més gent, i arribar un immigrant i voler-se colar. Llavors, quan li crides l'atenció es posa tot furiós (o furiosa) i t'acusa de racista i de no sé quantes coses més. Per sort, passa poc i la major part dels immigrants amb què em trobo són persones normals i educades i que de maleducats també n'hi ha aquí, d'entre els de tota la vida.

Però la gent tendeix a fixar-se més en els casos excepcionals. Em pregunto què hauria passat a Puigcerdà quan van assassinar una noia negra i la van llançar al riu, si la noia hagués estat blanca, coneguda per tothom? Les reaccions haurien estat les mateixes? No s'hauria aixecat una polseguera terrible i el racisme s'hauria enfilat fins els núvols?

Hi ha actituds de molts immigrants que no m'agraden gens ni mica, però cal ser curosos a fer generalitzacions. A fi de comptes, no ho oblidem pas, són aquí perquè a molts els hem portat i a tots els donem de treballar. Això vol dir que manca mà d'obra per fer moltes tasques que nosaltres, ja no volem fer.

Passa com quan els espanyols anaven a treballar a Suïssa o a Alemanya i feien les feines que els natius no volien fer. Ara, el progrés econòmic ens ha arribat a nosaltres. Malgrat tot, fa molt i molt de temps que tinc la desagradable sensació que no anem pel bon camí i que això derivarà en problemes seriosos. Espero equivocar-me.

4 Comments:

At 4:05 p. m., Anonymous Anònim said...

Ho estic d'acord amb el que dius, però , no penses que els arguments exposats, son més aviat pobres ? i també molt repetits?

Si us plau , aporteu arguments menys escoltats i més originals.

Vagi bé

 
At 4:13 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

No sé a quins arguments et refereixes.

 
At 2:24 a. m., Anonymous Anònim said...

El fet de siguin els arguments de sempre, no significa que siguin menys vàlids. Nomes es te que sortir a les nits per comprovar que la majoria confonen integració amb anar de festa cada nit, mati o tarda. Amb maltractar a la seva dona o fills (cosa molt estesa als països de sud-americà). No soc racista, es un fet real i nomes que algú surti una nit es dona conte d’aquest fet

 
At 11:05 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Ah, d'acord. Haurien de respectar les normes de civitat, en això estic completament d'acord. Però clar, primer també les hauríem de respectar nosaltres, no trobes?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home