16 de novembre 2006

Els antibiòtics

Fa poc he estat amb angines i he hagut de prendre antibiòtics. Cada cop que ho faig sóc molt conscient del problema que comporta aquesta medicació, com ara se’ns recorda amb una campanya publicitària a la televisió.

La principal precaució és prendre l’antibiòtic, al menys, durant una setmana, ja que si no, alguns bacteris causants de l’enfermetat poden sobreviure i tornar-se resistents a l’antibiòtic. Això no és dolent només per a nosaltres, sinó per a tothom, ja que aquests bacteris poden propagar-se per l’aire, per exemple, i creuar-se amb altres bacteris que no són encara resistents a l’antibiòtic.

D’aquesta manera, un mal ús continuat dels antibiòtics en una determinada regió pot comportar que els bacteris de la zona es tornin resistents a un o varis antibiòtics. Això és veritable problema, ja que no hi ha una quantitat il·limitada de fàrmacs per combatre les infeccions i si en el futur perdem l’eficàcia dels antibiòtics, podríem tenir problemes de salut mundials molt greus.

Per tenir aquests problemes com a mínim localitzats és recomanable que cada zona (cada comarca, província, etc) elabori un mapa de resistències als antibiòtics. D’aquesta manera, el metge sap quins fàrmacs no convé que recepti ja que seran ineficaços.

Recordo que fa anys vaig patir una infecció bucal i la dentista em va receptar un antibiòtic que no va fer-me cap efecte degut precisament a que s’havia tornat resistent als bacteris que suposadament combatia a la Cerdanya, així que me’l va haver de canviar per un de més fort.

Hi ha tres problemes molt seriosos que contribueixen a fer que el problema empitjori. D’una banda, l’automedicació. Molta gent pren antibiòtics encara que no toqui i durant uns pocs dies. Quan es troben una mica millor, deixen de prendre-se’ls.

Un altre problema és que en la criança d’animals, com el pollastre o els conills, se solen fer servir antibiòtics massivament. Aquestes susbtàncies van a parar a la cadena alimentària humana, amb el risc que això comporta de crear resistències, ja que ni tan sols som conscients de estar-los consumint.

Finalment, els laboratoris farmacèutics van fer una inversió molt gran en investigació i desenvolupament per obtenir l’actual generació d’antibiòtics i actualment s’investiga relativament poc en nous antibiòtics. Això implica que si els que tenim deixen de ser útils, pot passar força temps abans que en tinguem uns altres de substituts.