25 d’abril 2006

La fira del llibre de Frankfurt

Llegeixo amb sopresa a la premsa que el nou flamant conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha decidit que a la propera edició de la Fira de Frankfurt dedicada al llibre en català també hi vagin el escriptors que escriuen en castellà.

Molt bé, sí senyor. Ja se sap que Catalunya és un país multicultural, on hi abunda el mestisatge i bla, bla, bla. D'acord. Però algú em podria explicar de manera planera, per que ho entengui, quin és el motiu que en una fira sobre llibre en català es portin llibres d'altres idiomes?

Perquè, és clar, la llengua castellana és una llengua molt minoritària al món i -pobreta- es troba amenaçada per l'imperialisme de la totpoderosa llengua catalana, que aviat depassarà l'anglès com a llengua de la globalització. Au, vinga, siguem seriosos!

La cultura catalana és una cultura en català. No sé, em sembla que cau pel seu propi pes. De fet, quasi diria que la cultura catalana és catalana per definició. Un altre assumpte és que a Catalunya hi convisquin diferents grups lingüístics -molts dels quals no s'han volgut integrar dins de la cultura autòctona, fet que ara no comentaré- i mantinguin la seva pròpia llengua, en aquest cas el castellà. Però d'aquí a dir que el que s'escriu en castellà a Catalunya és cultura catalana...

No sé, suposo que des d'un punt de vista molt ampli sí que ho deu ser. Però llavors per què no es considera cultura espanyola a la resta de l'estat allò que s'escriu en català a Catalunya? Ja, bé, el de sempre, oi?

És tot un honor que el català hagi estat triat com a convidat a Frankfurt a la seva prestigiosa fira del llibre. Però vull recordar al nostre eminent conseller que -ja posats- podria endur-se també als catalans que escriuen en altres llengües a Catalunya, no sé, en àrab, per exemple, o en urdu, o en anglès, o en swahili, o en rus, o en xinès. O és que aquests no són catalans?

D'aquesta manera, tots contents. Vinga, embolica que fa fort, tots cap a Frankfurt. Així demostrarem al món que Catalunya és més diversa que ningú i que deixem la torre de Babel petita amb la nostra multiculturalitat.

Per cert, senyor conseller, no s'oblidi d'endur-se algun escriptor català que escrigui en català. Ep! No sigui que amb les presses s'oblidés dels protagonistes...