22 d’agost 2006

La Festa de l'Estany

Enguany hem pogut gaudir d'una altra edició de la Festa de l'Estany, a Puigcerdà. Es tracta de la festa més emblemàtica de totes les que se celebren a la capital cerdana, molt més fins i tot que la Festa Major i és, de fet, la festa gran de l'estiu a la comarca i a la Vila.

Com a element diferencial d'altres anys, s'ha suprimit -momentàniament, ens diuen- la figura dels Prínceps i s'ha substituït per una parella de cerdans del segle XIX que ens expliquen de manera escenificada la llegenda de la Vella de l'Estany, ànima i cor de la festa.

Però jo, cada any, em pregunto el mateix: què passa amb la Festa de l'Estany? Segons diuen, la Generalitat no la considera d'interès general i no la promociona perquè la té per una festa "degenerativa". No sé ben bé què vol dir "degenerativa", però sí que és cert que la festa no té la força que havia arribat a tenir fa anys.

Les carrosses, si bé compleixen uns mínims de qualitat i de quantitat, no sempre són tan elaborades ni tan nombroses com a molts ens agradaria. Sé que és fàcil dir això des de l'altre costat de la barrera, però em limito a fer palès un cert sentir general, força estès, sobre la Festa.

Hi ha hagut esforços molt importants per part de les colles de carrossaires, que són de fet el cor d'aquesta festa, sense els quals no deixaria de ser una altra qualsevol de les que es fan a l'estiu. També l'Ajuntament aposta per la Festa de l'Estany invertint-hi diners i tractant d'introduir nous elements o de millorar els presents.

Però... però no acabar de rutllar del tot. La Festa de l'Estany té una mala salut de ferro i durarà molts i molts anys, però fóra una llàstima que s'anés deslluint a poc a poc. És allò de "entre tots la van matar i ella sola es va morir".

Què crec que li cal a la Festa per tirar endavant i tornar a agafar embranzida? Per començar, organització. No pot ser que tothom vagi a la seva. Darrerament ja s'han fet alguns intents, amb les periòdiques reunions entre l'Ajuntament i els carrossaires, però crec que és insuficient. A més, dóna la sensació que l'Ajuntament vol imposar les seves idees, cosa que genera els naturals recels.

Així doncs, sóc de l'opinió que caldria crear immediatament un Patronat o una Associació que vetllés per la Festa de l'Estany tot l'any, no només cinc o sis setmanes abans. Aquesta entitat proposaria noves idees i hauria d'estar integrada pels carrossaires, algun altre membre de la societat civil i per representants de l'Ajuntament, però sense que fos una extensió d'una determinada regidoria o de la Comissió de Festes.

Només així la Festa podrà mirar més enllà d'un horitzó cada vegada més estret que la pròpia dinàmica de la vida moderna, amb les presses, ha anat reduint cada cop més i més i es podria posar fi a un dels problemes més endèmics que tenim: l'excés d'individualisme i la manca d'esperit col·lectiu per donar a la Festa de l'Estany la magnitud que mai hauria d'haver perdut.

6 Comments:

At 7:37 p. m., Anonymous Anònim said...

Referent a la Festa de l'Estany,opino que els conductors està bé que vagin serens. De la part de la gent del poble, trobo totalment patètic i tercermundista i força intolerable, haver d'esperar la cavaldada amb 1hora i mitja de retard per l'acudit de la "bufadeta", si estava previst fer la prova d'alcohol s'havia de començar a fer abans que la gent no té cap culpa...de fet donem una imatge deplorable.
Per altra banda,felicito a les colles per la seva il·lusió i perseverància i sobre tot perque sense ells no tindriem la festa. A totes les festes que he anat arreu, tothom es diverteix i normalment els acompanya sempre una bota de vi, i amb això no vull dir en absolut que beure signifiqui divertir-se més, però siguem una mica més flexibles, que la època de la represió franquista ja hauria d'haver desaparegut no ?

 
At 10:43 a. m., Anonymous Anònim said...

la prova va durar 5 minuts, el problema va residir en que els carrosaires van arribar al lloc de concentració molt tard.

 
At 11:35 a. m., Anonymous Anònim said...

Hi ha moltes coses de la festa de l'estany a millorar i per desgràcia es repeteixn any rere any.

Algunes carrosses van arribar tard, però la majoria estàvem a lloc a l'hora. Suposo que deu ser empipador esperar, però a la nit anàvem a preu fet suposo que per el retard del matí.

A part la cavalgata va anar més lenta, crec que agreujada per gegants i majorets que marcaven un ritme més lent.

Des de les carrosses és molt complicat fer res ja que cada any ens sorprenen amb una imposició nova i no ens escolten gaire. L'Ajuntament, al otorgar subvenció, es creu en el dret de decidir per tots i això crema molt a la gent.

 
At 4:32 p. m., Anonymous Anònim said...

Existeixen moltes maneres de protestar. Com per exemple, no sortir, pancartes de protesta a les carrosses, alguna carrossa amb un tema protesta, jo que se, mil maneres. Però quan ja ha passat tot, no es pot protestar gaire. Quan s’apropi la propera festa del llac, tot això s’haurà oblidat, com cada any i tornarem a dir el mateix.

 
At 6:47 p. m., Anonymous Anònim said...

No hi ha dret que es tingui d'esperar la cavalcada amb mes d'una hora i mitja de retard!! :( per la gracia de tindra de fer la prova de l'alcholemia! :(

 
At 6:49 p. m., Anonymous Anònim said...

No hi ha dret que es tingui d'esperar la cavalcada amb mes d'una hora i mitja de retard!! :( per la gracia de tindra de fer la prova de l'alcholemia als tractoristes!! :(

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home