21 d’agost 2006

Festivals de Música de Llívia i de Puigcerdà

Aquest any he anat a dos festivals de música que se celebren a la comarca. L'un és el Festival de Música de Llívia, que enguany celebra la seva 25a edició i l'altre és el Festival de Música de Puigcerdà, que celebra la 8a edició.

Hi ha diferències notables entre ambdós festivals. No només el número d'edicions o el fet que el de Puigcerdà aposta per solistes, mentre que el de Llívia és molt més divers. La principal diferència és l'èxit de públic entre tots dos. Mentre que el de Llívia omple cada concert i, de vegades, té seriosos problemes d'espai, el de Puigcerdà, tot i fer-se en espais més reduïts no omple pràcticament mai. Per què?

Bàsicament crec que és una qüestió d'organització. El Festival de Llívia està dirigit pel senyor Vinyet, ànima del festival en aquests darrers vint-i-cinc anys, qui ha sabut donar-li l'impuls i el lloc que li correspon a la qualitat de les orquestres, solistes i cors que porta any rere any.

Són un munt de detalls que s'han de controlar. Per començar, les entrades estan numerades i tarifades en funció de la zona. Sí, d'acord, això pot ser tot l'elitista o el classista que vulgueu, però sembla ser que funciona i és el que la gent desitja. No cal anar una estona abans a agafar lloc i barallar-se amb aquells que tenen les cames més lleugeres per tenir una bona ubicació. De fet, en certa manera, és més equitatiu.

D'altre banda, l'escenografia és molt curosa: il·luminació, avisos, centres florals, preparació dels escenaris, control d'entrades, acomodadors, etc. Tot mil·limetrat i perfectament conjuntat. Tanmateix, mai manca un ram de flors per al director o per als solistes després de la interpretació.

Cada concert disposa de un reportatge fotogràfic pagat pel festival, cosa que després permet fer un gran històric de la història del certamen. A més a més, tant els tríptics com el programa complet de cada edició del Festival estan perfectament realitzats, sense faltes, amb diferents tipografies, fotografies i explicacions sobre els músics i sobre les peces interpretades.

Un altre aspecte molt remarcable del Festival de Música de Llívia i la seriositat i rigorositat a l'hora de respectar els programes. I tot això és allò que es veu, perquè segurament que al darrere encara hi ha moltíssima més feina invisible per al públic en general.

Sí resalto tots aquests detalls és perquè trobo a faltar la majoria d'ells al Festival de Puigcerdà, que és molt més anàrquic i desorganitzat. Potser haurien de fer un replantejament radical pel que fa a la seva organització i prendre exemple d'altres que funcionen molt millor.