04 d’agost 2006

La Universitat d'Estiu de Puigcerdà

La Universitat d'Estiu de Puigcerdà ha tancat enguany amb gran èxit de participació les diverses activitats docents i extraescolars que ha organitzat, amb increment d'alumnes.

L'any passat m'hi vaig apuntar per primer cop a un curs sobre els càtars que impartí una autoritat nacional en el tema: l'Antoni Dalmau, autor de vàries novel·les i llibres sobre el tema. Va ser una experiència molt positiva i interessant.

Enguany vaig decidir repetir i em vaig apuntar a tres cursos: "Un dia al país dels càtars", uan introducció a l'Astronomia i un curs sobre la Batalla de l'Ebre. Val a dir que tots tres cursos van ser molt interessants i reeixits.

"Un dia al país dels càtars" consistia en una excursió per l'Occitània més propera a nosaltres, guiats un altre cop per l'Antoni Dalmau vers Montalhou, Ax-dels-Termes i la visita estrella: el castell de Montsegur. Al llarg de l'excursió -sota un sol de justícia- l'Antoni ens anava explicant resumidament els principals trets del catarisme, de la croada contra els càtars, com era la vida de l'època i l'epopeia de Montsegur.

La introducció a l'Astronomia va ser un interessant curs impartir per en Francesc Lozano, biòleg i membre de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell, amb diferent material audiovisual i explicacions molt clares i amenes.

El curs d'Astronomia es va complementar amb una sortida pública per la nit a Guils Fontanera, on vam poder observar Júpiter i els seus satèl·lits i la Lluna. Vam pujar i baixar en autobús i se'ns va obsequiar amb una xocolatada. La sortida va ser tot un èxit perquè hi van acudir més de 115 persones. No m'estranyaria pas que aquesta activitat es repetís en posteriors edicions.

Una altra activitat va tenir lloc al Museu Cerdà i va consistir en una taula rodona entre diferents meteoròlegs i el tema va ser el canvi climàtic. La xerrada-col·loqui va ser molt interessant perquè va deixar paleses les diferents postures que hi ha sobre el tema, no totes coincidents.

La conferència de clausura, a càrrec del conseller d'Educació Joan Manel del Pozo va tenir lloc a la Residència de Puigcerdà i va girar entorn l'educació, considerada des d'un punt de vista ideal i filosòfic. Realment una conferència molt bella i impressionant.

Finalment, el curs sobre la Batalla de l'Ebre introduït per Josep M. Solé i Sabaté i impartit per en David Tormo, especialista en el tema i director del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre. Al curs, a part d'explicar-nos els prolegòmens i el desenvolupament de la batalla dins del context històric, va incloure la presència de tres excombatents de la batalla que ens varen explicar les seves vivències personals.

Finalment, el curs es va complementar amb una sortida a la Terra Alta on vàrem poder visitar alguns dels espais de la Batalla: trinxeres, refugis, un memorial, un museu, etc. cosa que va posar final al curs i a la Universitat d'Estiu.

Per concloure diré que van ser uns dies molt intensos i molt interessants, en què vaig conèixer gent molt interessant i que van servir per incrementar els meus coneixements sobre diverses matèries d'interès. Per descomptat, penso repetir l'any vinent i us ho recomano a tothom.

3 Comments:

At 9:44 a. m., Anonymous Anònim said...

Si si molta universitat Ramon Llull però, l’institut es troba al límit del col•lapse. L’ajuntament sol•licita la Ramon Llull però, fins que els membres de l’AMPA del Pere Borrell no s’han mobilitzat, l’ajuntament i el consell comarcal no han dit res. No es que estigui en contra dels cursos, però el fet de fer servir la Ramon Llull per sortir a tots els mitjans a fer-se publicitat de si mateixos, mentre l’institut es troba en aquest estat ho trobo ridícul i mancat de vergonya. Ara es de suposar que es començaran a omplir la boca, quan demanin l’ampliació o un altre institut. La Ramon Llull està be per l’ampliació de coneixements, però si aquests coneixements no tenen una base, no serviran de res.

 
At 11:34 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Bé, desconec quin és el paper exacte de l'Ajuntament a l'organització de la Universitat d'Estiu, però tinc entès que qui ho organitza realment és l'AUCER (Associació Universitària de Cerdanya) amb el suport de l'Àrea de Joventut de Puigcerdà.

D'altra banda, al sopar de cloenda de la Universitat d'Estiu d'enguany, l'Alcalde Joan Planella va demanar de tenir alguna carrera universitària a Puigcerdà.

Entenc que les paraules se les emporta el vent i que calen mesures concretes, però almenys sembla que hi ha un cert interès per part de l'actual administració municipal en el tema.

On es falla més, com tu fas notar, és possiblement en el dia a dia. De totes maneres, fa una dècada que tant l'IES Pere Borrell, com l'Ajuntament de Puigcerdà, com el Consell Comarcal de la Cerdanya demanen solucions pels cicles formatius d'FP. De moment, sembla que a Girona (o a Barcelona) no els fan gaire cas.

 
At 4:20 p. m., Anonymous Anònim said...

es que fins ara, no he vist cap moviment per part de les administracions publiques de Cerdanya. Han tingut que ser els de l'AMPA els que fan el primer pas.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home