08 de maig 2006

Cal pagar per anar a la muntanya?

Una altra vegada hi ha rumors -aquest cop sembla que fonamentats- que la Generalitat vol imposar una taxa per a tots aquells que vagin a la muntanya a collir bolets o herbes medicinals amb finalitats comercials o de lleure.

No conec ben bé com s'implementaria aquesta mesura (si caldria algun carnet o caldria passar algun examen), però en qualsevol cas allò que m'interessa més és saber què en pensen fer dels diners recaptats.

Perquè, al menys la meva posició personal en aquest assumpte, depèn bàsicament de què en vulguin fer, dels diners. Si aquests es reinverteixen en polítiques de conservació i vigilància dels boscos, la mesura em sembla bé. Però si és un nou invent dels nostres lloats polítics per esprémer-nos una mica més, llavors hi estic en contra.

Se suposa que amb aquests diners s'hauria de contractar més personal per netejar boscos, vigilar possibles infractors i, en definitiva, revertirien sobre el territori que s'està "explotant" amb les actuals collites.

Però tinc la terrible sospita que no aniran per aquí els trets. Suposo que faran com amb la benzina, que ha acabat (en teoria) finançant la sanitat. Igual això serveix per pagar les factures de l'ensenyament, tan deixat de la mà de Déu en el nostre país. No ho sé, no ho acabo de veure clar.

Al mateix temps que s'ha deixat anar el globus sonda de la nova taxa que -recordem-ho- ja va proposar entre altres en Joan Pous, actual president del Consell Comarcal de la Cerdanya, també s'han fet públiques unes enquestes on es preguntava la gent si s'hauria de fer pagar els ciutadans que vagin per la muntanya en tot-terreny o en quad.

Sembla que la gent, acceptaria la mesura de la taxa boletaire o remeiera, però no estan gaire per la feina de fer pagar els conductors d'aquests vehicles. A fi de comptes, és normal. Molts d'ells, que tenen caseta al camp, llueixen els caps de setmana uns tot-terrenys força espectaculars. Segur que aquests han contestat tots que a no a això de gratar-se més la butxaca.

I és que els vehicles acaben rebent bona part de la càrrega fiscal: a la compra (IVA, matriculació), al manteniment (permís de circulació i estacionament), a la circulació (impostos sobre la benzina) i ara en algunes activitats (com anar per la muntanya). Francament, ho trobo una mica excessiu.

D'altra banda sempre hi haurà gent que dirà -i no sense part de raó- que això de fer pagar per anar a la muntanya a collir bolets no està bé, que és com posar portes al camp i que es tracta d'una activitat que sempre s'ha fet. Això darrer és ben cert, però també passa que mai com fins ara la massificació de la muntanya quan arriba la tardor havia estat tan preocupant.

A fi de comptes, si cal pagar per una llicència de caça o de pesca, per què no hauríem de pagar per anar a "caçar bolets". Igual algú ha tingut la brillant idea d'associar aquest tipus de caça amb l'altre i ja hi som.

Bé, facin el que facin, espero que sigui en bé de la muntanya i de la seva preservació i no per posar pegats en alguna matèria allà on amb el nou Estatut i el nou finançament no han volgut arribar.