02 d’octubre 2013

Quina hora és?



Fa unes setmanes vaig veure un capítol de la coneguda sèrie nord-americana El ala oeste de la Casa Blanca on un dels protagonistes tenia un problema degut a què per un determinat lloc del país passava la línia de canvi d’hora i un determinat comtat tenia dues hores diferents, amb els problemes que això comportava.

Ara pot ser que la Cerdanya hagi de patir una situació similar. Si com se’ns anuncia des de Madrid, el Gobierno de España, que té les competències exclusives per fer-ho, decideix canviar tot el país de fus horari i passar-nos a l’hora de Greenwich (per entendre’ns, una hora menys, com a les illes Canàries) ens podem trobar amb el cas força estrany que l’Alta Cerdanya, sota administració francesa i Andorra tinguin una hora diferent de la de la Baixa Cerdanya, sota administració espanyola.

Això per què després diguin que ja no hi ha fronteres! Aquesta seria una divisió molt visible i força empipadora. Si hem de fer una excursió a territori francès ho haurem de tenir en compte, però la gent que tingui residència al costat francès i treballi al costat espanyol, -i d’aquests n’hi ha molts- hauran d’estar canviant d’hora cada cop que passin per la frontera? O directament portaran dos rellotges, un a cada braç? O a les seves cases hi haurà dos rellotges a la paret, cadascun marcant l’hora dels dos països?

La veritat és que tot i que la diferència només sigui d’una hora, pot donar problemes seriosos a l’hora d’anar a comprar, al banc o el que sigui. I el pitjor: mentre no ens acostumem, molta gent farà viatges inútilment pel fet d’haver-se equivocat d’hora. I no parlem dels turistes, que no estaran acostumats a fer el càlcul.

I per cert, quin horari seguirà l’Hospital Transfronterer de Puigcerdà? Suposo que l’horari espanyol. I si es mancomunen serveis entre Bourg-madame i Puigcerdà, quin horari seguiran? I la gent d’un costat de la frontera que porti els nens a una escola de l’altre cantó?

Què passarà amb els actes culturals, esportius, etcètera? S’hauran d’anunciar amb els dos horaris? I les notícies que es poden escoltar o veure a tots dos costats de la frontera? Hauran de fer servir la clàssica cantinella de: “una hora menys a les illes Canàries”?

Si quedem amb algú de l’altre costat de la ratlla, haurem d’especificar molt bé el tema horari si no volem que ens deixin a l’estacada. I això només són unes de les poques coses que se m’acuden ara mateix que poden passar si la Cerdanya resta dividida entre dos fusos horaris.

Molt em temo que si hi hem de conviure, acabarem tenint molts més problemes que quan teníem dues monedes, cosa que era força més senzilla de solucionar. Ens hi adaptarem, això és evident, però la frontera tornarà a fer-se palesa i aquest cop de manera força evident…