25 de setembre 2008

I ara què?

Després de la manifestació d'abans-d'ahir demanant aparcaments, arriba l'hora de la veritat. L'alcalde diu que ell està obert al diàleg, que a la manifestació hi havia poca gent, que els comerciants estan manipulats per CiU i que a Puigcerdà sobren places d'aparcament. Cal analitzar-ho punt per punt.

En primer lloc, la manifestació no era excessivament nombrosa. De totes les manifestacions reivindicatives que s'han fet a Puigcerdà, era la que més gent va congregar, però tampoc érem tants, cert. Per què? Doncs bàsicament perquè la major part dels assistents eren comerciants.

Una part molt important del poble no veu amb gaire bons ulls els comerciants de la Vila. Uns addueixen que són molt cars i que abusen de la seva posició. Altres, hi han tingut conflictes personals i la majoria els tenen una certa tírria per certs comportaments del passat (alguns força recents) que molta gent qualifica de mafiosos. En qualsevol cas, no tenen gaire bona premsa i això ha restat molta força a la seva convocatòria.

Dit d'una altra manera: el poble no ha donat suport de manera visible als comerciants en la seva croada a favor de demanar més aparcaments. Pensem que molta gent viu al centre o prop del centre i que no tenen gaire problemes d'aparcament, ja sigui perquè es desplacen a peu o bé perquè tenen solucionat el problema de l'estacionament del vehicle des de fa molt de temps.

Sobre si l'alcalde està o no obert al diàleg, ell sabrà, però pel que sé, no ha mostrat gaire interès ni respecte quan s'ha adreçat als comerciants, als quals sempre els ha demanat diners per fer un pàrquing, com si l'ajuntament no tingués res a fer o no pogués aconseguir subvencions quan l'interessa.

Estan els comerciants manipulats per CiU? Per favor! Si els membres del grup municipal van decidir de no anar a la manifestació! Si s'han apartat del mig per no polititzar el tema, no sé si de motu propio o a petició dels comerciants. I pel que fa al president (provisional) dels comerciants, és cert que va formar part de CiU, però actualment es troba força deslligat d'aquest partit. Crec que aquí l'equip de govern veu fantasmes on no n'hi ha.

Sobren places d'aparcament a Puigcerdà? És evident que els dies laborables i alguns dies festius, sí. La zona blava s'omple ràpidament, però el pàrquing no. Suposo que en alguna cosa deu influir que sigui un dels pàrquings més cars de Catalunya, però aquí no hi entro. Ells sabran que fan.

És cert que pocs dies el pàrquing treu la bandera de ple i els dies que ho fa, no sé si s'ompliria igualment encara que tingués el doble de capacitat. D'altra banda, es parla molt del pàrquing SABA i gens del pàrquing municipal. Per què?

La meva opinió personal és que un cop passat l'enrenou, la cosa es calmarà. Potser hi haurà alguna protesta més, però vist que l'ajuntament no té intenció de solucionar el conflicte, aquest s'anirà esvaint. El resultat és que es faran les places i quan estiguin enllestides, tothom estarà encantat de com seran de maques.

Potser alguns comerços es veuran afectats. Potser fins i tot es veuran afectats certs establiments que s'han cregut fora de la polèmica i que es pensen que es faran d'or amb la reforma. Qui ho sap? Però la tempesta passarà. Puigcerdà s'anirà expandint i alguns negocis es traslladaran als afores, on hi ha més espai disponible, ja que són les zones actives de creixement.

El centre de Puigcerdà anirà perdent importància, tot i que l'activitat comercial no decreixerà gaire i Puigcerdà es convertirà en una petita ciutat, més que no pas en un poble gran, que és el que ara és i s'obriran noves dinàmiques demogràfiques, comercials i urbanístiques. Aquesta és la meva previsió. Hi haurà qui s'adaptarà i prosperarà i altres hauran de tancar, però això sempre ha estat així, ens agradi o no ens agradi. El futur dirà.