10 d’abril
Avui se celebra la commemoració de la fi del segon setge carlí dels dies 10 i 11 d’abril de 1873. M’agradaria parar una mica d’atenció en aquest fet, molt més important del que pugui semblar en una lectura superficial.
Puigcerdà era una illa liberal –el que avui podríem anomenar, constitucionalista, progressista, legalista- dins d’un Pirineu carlí, ideologia molt més conservadora. Això va ser motivat en part per circumstàncies força aleatòries (una matança per part dels carlins en uns fets anteriors que van deixar una profunda empremta anticarlina).
Puigcerdà es va unir com poques vegades en la seva història i les diferències entre els vilatans van reduir-se a no-res potser per primer i darrer cop en la seva història. Hi havia un enemic contra qui lluitar i quan el general Cabrinetty va deslliurar
Aquesta resistència anticarlina va ser molt ben vista pel govern de Madrid.
Però el més important és que Puigcerdà va passar a estar en el focus de l’atenció de la burgesia i de les classes benestants catalanes. Es van derruir les muralles i va començar el turisme. Aquí comença la història moderna de Puigcerdà i, de retruc, de tota la comarca de
El General Cabrinetty va marcar profundament la simbologia local. De primer se li va dedicar una plaça, la que avui és la plaça dels Herois. Es va erigir un monòlit –encara existent. Posteriorment, es va rebatejar la plaça Major com a Cabrinetty i es va erigir una estàtua del general, dinamitada dècades després pels anarquistes.
La plaça va perdre una estàtua i es va omplir de cotxes. Trist tribut a l’alliberador de
Durant molts anys, el sabre del general va presidir la sala de Plens de l’Ajuntament. El sabre va desaparèixer fa molt de temps. Les xafarderies diuen que el té un notable de
A començament dels 80, l’Institut d’Estudis Ceretans, de la mà del seu president, el desaparegut Salvador Torrent i Massip va proposar de recuperar la commemoració del 10 d’abril, fent una ofrena floral davant del monòlit de la plaça dels Herois. Em sembla un bonic gest, que sol ser acompanyat de paraules més o menys buides que deixen indiferent a tothom. Una llàstima.
Jo crec que el 10 d’abril hauria de ser un dia festiu o semifestiu. Un dia de commemoració de
Però al final, la trobada davant del monòlit ha esdevingut un acte trist i deslluït, sense gairebé públic. I millor que no fem una enquesta al poc públic present perquè alguns es pensen –i ho dic seriosament- que es tracta d’un homenatge als morts de la guerra civil espanyola.
Qui recorda el general Cabrinetty i el seu sabre perdut?
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home