17 de març 2008

Bolvir compra el Castellot

L’Ajuntament de Bolvir ha comprat el jaciment iberoromà del Castellot, a la Corona de Bolvir. Finalment, les restes arqueològiques estaran en bones mans i no hi haurà risc que el terreny s’urbanitzi misteriosament (tot i que estava teòricament protegit), que coses més rares hem vist.

Suposo que la idea és restaurar el poblat iberoromà i fer-lo visitable o bé muntar algun museu o punt d’informació sobre el jaciment. Val a dir que és bona cosa que alguns municipis cerdans comencin a valorar en la seva justa mesura el seu patrimoni, ja que el turisme no només vol neu i amb això del canvi climàtic, pinten bastos.

No vull ni imaginar-me què hauria passat amb aquest jaciment si hagués estat en algun altre municipi. De fet, tampoc cal anar gaire lluny: al mateix Bolvir, no es va moure un dit per ell fins al canvi d’alcaldia.

Molta gent no entén que, a part del valor intrínsec que tenen les restes patrimonials arqueològiques, si es tracten adequadament, poden representar una font d’ingressos per a tota la comarca. Per desgràcia, la política general encara és la de “fot ciment aquí abans que no ho descobreixin, no sigui que ens parin les obres/no puguem vendre els terrenys”.

Així s’han perdut restes ibèriques, romanes, etc, pertot arreu, sense que ningú no s’hagi lamentat gairebé en absolut. Clar que, “ojos que no ven…”. Mai no sabrem què rau sota el ciment de moltes cases o sota l’asfalt de molts carrers.

Amb això no vull dir que qualsevol cosa antiga s’hagi de conservar. Crec que fóra bona idea que els municipis, o la comarca en general, tinguessin una comissió consultiva formada per persones amb interessos diversos (història, art, arqueologia, medi natural, etc) que avaluessin la necessitat o no de conservar unes determinades restes.

Però suposo que és una mesura massa “avançada” per moltes autoritats locals, molt més interessades en fer calerons autoritzant tot tipus d’obres. Com que el finançament dels municipis està tan mal ressolt, no queda més remei que viure de les molles de pa que ens llença la indústria de la construcció. Però això també té un cost, millor que no s’oblidi.

1 Comments:

At 10:15 p. m., Blogger Meister said...

La gran sort que han tingut pobles com Bolvir és la gran recaptació d'imposts sobre la construcció combinada amb un més que discutible poc cost afegit en quan a serveis que teòricament hauríen de donar a la població. Així doncs, com que Puigcerdà o Bellver actuen com a centres de comarca catalitzadors de serveis, Bolvir no ha de córrer amb les despeses de sanitat, recollida d'escombraries (consell comarcal), serveis socials i d'inmigració, etc... i poden destinar els diners a altres fins.

Aprofito per comentar la gran feina que està fent l'alcalde actual de Bolvir, sens dubte un bon exemple del que hauríen de ser altres pobles de la comarca gobernats per cacics des de l'origen dels temps més preocupats de cuidar interessos particulars que no pas a servir als seus votants.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home