27 de març 2008

Tanta insistència

Em comença a mosquejar una mica tanta insistència en projectes relacionats amb la nova zona de creixement de la Vila al pla de Rigolisa. Un estany, zona de lleure, canons de neu, un passeig resseguint la sèquia, etc. No és que em semblin malament per separat aquests projectes però, mirem-nos-els una mica més de prop.

En primer lloc, en plena polèmica pel transvassament d’aigua del Segre, nosaltres decidim que cal posar canons de neu artificial –que consumeixen aigua, ni que sigui temporalment- en una zona teòricament de dipòsit d’aigua. No passa res, però TV3 ja es va encarregar l’altre dia de donar la notícia de manera capciosa i no vam quedar gaire ben parats.

En segon lloc, canons de neu a 1200 metres? Amb un canvi climàtic incipient? Quants dies a l’any es podrà fabricar aquesta neu? I quants dies durarà? Algú ha tingut en compte el fort soroll que fan els canons de neu, que estaran situats a prop d’un àrea hospitalària i residencial? A més a més, canons de neu per un perímetre tan curt? No es marejaran els esportistes de tant donar voltes a l’estany?

A ningú no se li escapa que aquesta àrea de lleure està connectada en certa manera amb l’àrea esportiva del Poliesportiu i amb la recent residència esportiva. Alguns dels impulsors d’aquestes idees són els mateixos que han impulsat la residència esportiva o amb els que dirigeixen el Poliesportiu. Em pregunto si no n’estem fent un gra massa invertint tants diners públics en projectes de viabilitat dubtosa quan les arques municipals es troben força buides, segons no paren de repetir els mateixos responsables municipals.

Sembla que l’Ajuntament ha decidit encarregar un projecte per estalviar i optimitzar recursos, ja que els números no quadren. Em sembla molt bé. És el que caldria fer sempre amb els diners públics. Un suggeriment: no feu i desfeu les obres tantes vegades i ens estalviarem un munt de calés.

Per exemple, els guàrdies tombats del carrer Querol. Primer els posen. Després els treuen perquè sembla que anaven en contra de no sé quina normativa. Ara els tornen a posar, ves a saber per quin esotèric motiu. I així successivament. Potser es tracta d’un cas aïllat, però a efectes d’imatge, sobta.

En canvi, continuem sense acabar el Museu cerdà, així com altres infraestructures culturals i cíviques que una capital comarcal –i suposadament de futura vegueria- necessita. Potser que equilibrem una mica les coses i no invertim només en un determinat sector o correrem el risc d’acabar exhaurint les arques municipals en projectes que després no tindran viabilitat.

13 Comments:

At 10:33 p. m., Blogger Juan Amaro said...

Tv3 la tiene clara, cada vez que puede, hace leña del árbol, al menos en ese programa que va en las mañanas.
Y mirándolo bien, es algo lógico en este caso tomando en cuenta que de forma sutil y no tanto, barre para Barcelona.
El tema de que allí se construya el algo y se potencie la zona, siceramente no me parece mal, siempre que se planifique de forma equilibrada, ya sufrimos bastante en los meses de turismo alto en el tema estacionamiento y eso.
Sin duda a lo largo de los 5 años que llevo en la villa, he visto como de forma ordenada y sitematica
se han reducido drásticamente las plazas gratuitas de aparcamiento, uno de los ejemplos es la plaza que
está ubicada frente al consell, que dicho sea de paso, los fines de semana dentro del consell se puede ver el mismo completo de coches.
O el ensanche de aceras sobre el comienzo mismo de la Av Catalunya por el costado del museo, solo contando esos dos lugares sumamos más de 40 plazas de aparcamiento.
Hablemos de las multas que no se cobran por mal aparcamiento y que a lo largo del año suman decenas de miles de euros, los cuales serían más que suficientes para la compra de una grúa municipal.
El costo de más de un millón doscientos mil euros de la plaza Reina de Mallorca, que ahora parece
será otra terraza más y no un lugar donde uno pueda ir pasear un rato, las mesas ya ocupan buena parte de la misma,pero quizás algo se recauda.
Se invirtió en un nuevo coche para los urbanos y vemos hace semanas que uno de ellos ni siquiera se mueve.
La calefacción del ayuntamiento no baja seguro de los 25 grados incluso hoy, pero nadie hace nada por buscar la forma de ahorrar en algo como eso.
Claro que lo mismo pasa en el hospital y en otras dependencias Públicas de la villa, que por cierto pagamos todos.
He visto decenas de barreras nuevas
de plástico y me he preguntado que sucedió con las de aluminio, que serán más pesadas pero también más efectivas, se justificaba la compra de esas barreras? y la del coche?
Algunas calles de la villa necesitan atención inmediata, pero quizás eso se realize esta primavera.
Los castaños del paseo 10 de Abril quién sabe si sobrevivirán, pero lo que sí es seguro que Av Cataluña será zona azul.
Tenemos buenos músicos en la villa, pero pagamos a gente de fuera tales como charangas y demás para que actúen en la fiesta mayor.
Se habla de seguridad ciudadana pero el lago carece de medidas mínimas de seguridad, claro que también hay cosas buenas.
Por ejemplo el precioso cartel luminoso de la plaza Barcelona, el cual lo ven ¿3? pero atención que luego de que se ponga en vigencia el tema de no poder pegar carteles en las calles de la villa, multa o lo que sea que medie, vamos a ver cuantos se enteran de que se juega hokey ese día, aunque he de coincidir que el tema carteles está poniendo hecho un asco a la villa.

Quizás luego de que estudien el tema de cómo economizar muchas de estas cosas dejen de pasar.
Pero hoy vemos una villa que ha crecido, que no está mal, pero que sin duda necesita una readecuación vial y también una reestructura de servicios municipales.
Mientras tanto, el tema del agua sigue dando que hablar, sin duda y que es un tema al cual todos los municipios ya tendrían que tener un frente común y movilizar a la población, concienciarla debidamente, y si hace falta, llenar varios autocares rumbo a la ciudad condal y plantar cara a un gobierno que pretende no escuchar a toda una comarca.

 
At 3:04 a. m., Blogger Meister said...

Que jo sàpiga, no s'ha invertit ni un sol duro municipal a la residència esportiva. Les inversions les han fet el Lucarini & Co. Justament aconseguir que algú edifiqui un edifici que costa una autèntica millonada i que en 25-30 anys serà de propietat municipal jo ho anomenaria com un gran èxit. Sol públic on no s'hi tenia prevista cap inversió, es cedeix per 30 anys i es rentabilitza, apart del lloguer que cobraran anualment. No sé què en penses, però per mi és un 10.

Pel que fa a l'aigua, ens podem solidaritzar però en cap cas estar preocupats. D'això que se'n preocupin a Lleida i Segre avall, que els més fotuts són els que depenen del pantà l'Oliana.

Com dic jo, a cada porc li arriba la seva barbacoa. No estaria gens preocupat pel que diu la televisió pública i menys el tàndem Cuní-Rahola; són el sensasionalisme del moment, una mica a l'estil de Telemadrid.

 
At 9:25 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

En el tema de la residència esportiva prefereixo no entrar. Sóc amic de la família Lucarini així que suposo que no seria del tot objectiu. Però hi ha moltes coses discutibles en aquesta operació.

Que jo sàpiga no s'han invertit directament diners municipals a la residència esportiva. Tampoc ho he dit en cap moment això.

Però et posaré un exemple. Se suposa que és una residència esportiva, oi? Bé, des del hockey es volia organitzar un stage d'estiu a Puigcerdà i lògicament es va pensar en la residència esportiva, que està al costat mateix. Quina és la nostra sorpresa quan ens assabentem que la residència ja ha signat uns convenis amb uns anglesos (no sé si tour operadors o què) i tenen el mes de juliol ple. I dubto que siguin esportistes.

El que molta gent critica, sobre tot al sector hosteler, és que es tracta d'un hotel encobert disfressat de residència esportiva i protegit des de l'Ajuntament.

A mi particularment, que no tinc cap hotel ni cap interès de cap tipus, ni em va ni em ve. Només em limito a dir el que veig.

D'altra banda, no qüestiono en cap moment la necessitat de la residència en si. Crec que ha representat i representarà una injecció molt forta a les activitats del Poliesportiu. Cal tenir en compte que tenim unes instal·lacions esportives molt bones. De fet, potser massa bones per la població que tenim i que cal amortitzar-les. Si la residència contribueix a fer-ho -cosa que crec que farà- benvinguda sigui.

Però també remarco que hi ha punts foscos. En tot cas, això és cosa dels polítics. Si ells no es mullen, no ho faré pas jo que no és la meva feina.

 
At 4:05 p. m., Blogger Meister said...

Home, d'aquí a considerar que l'ajuntament protegeix un cert negoci privat... em sembla sobrepassar-se, així com també sembla que es vulgui potenciar el sector turístic estranger des del mateix poble... Que jo sàpiga, cadascú fa el que vol amb el seu negoci, cadascú contracta el que li sembli millor pels seus interessos a curt i llarg termini així com de posicionament estratègic. Dubto moltíssim que des d'algun sector de l'ajuntament s'obligui a acceptar o descartar cert operador...

Per cert, d'hotel encobert res de res. Té llicència d'alberg. I tant la podia demanar el propietari del negoci aquest com jo mateix, o tu o l'Amaro fins i tot. Hi té tot el dret. El que passa és que aquí estan acostumats a regir-se per gremis caciquistes i no per les lleis del lliure mercat... i així els va. No em fan gens de pena. I et posaré un exemple: per què coi no fan un esforç important durant la setmana universitària (primera quinzena de juliol, bastant fluixa) per oferir paquets de 3, 4 o 5 dies a preus assequibles? Resulta que pujar a Puigcerdà a fer cursos de l'AUCer, més menjar, més hotel surt a una mitjana de 300€, 2 dies. Molt bandarrillo suelto hi ha per Cerdanya...

Pel que fa als punts foscos, no en tinc coneixement. Ja me'ls explicaràs algun dia. L'únic que sé és que corrien rumors durant la requalificació dels terrenys del Manaut, però que jo sàpiga, no es va fer res il·legal (en tot cas, els tribunals han decidit, decideixen i decidiran sobre possibles litigis, cosa que desconec).

Tot i això, sé d'algú amb poca feina que arribaria fins al fons de la qüestió de qualsevol tema on s'olori algun caler.

 
At 4:35 p. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

A veure, entenc perfectament que l'Ajuntament tingués interès en l'existència d'un equipament hoteler d'aquestes característiques, com podria tenir-lo en un altre com l'hotel de Villa Paulita, ja que Puigcerdà no disposava de cap residència esportiva o alberg massiu ni de cap hotel de cinc estrelles, dos equipaments molt diferents, però necessaris si vols tenir una oferta ampla pel que fa al turisme.

Des del lliure mercat, poden fer el que considerin adequat per omplir, tot i que trobo una mica estranya l'operació, tenint en compte que la potencialitat de fer stages esportius no s'ha de menystenir en absolut.

El que dius del sector hosteler pel que fa a l'Aucer és del tot cert. Et posaré un altre exemple: fa un parell d'anys, quan es va fer el darrer congrès d'arqueologia, que porta a la Vila un munt de gent, no va quedar més remei que anar a buscar hospedatge... a la Tor de Querol!!! Té nassos la cosa! Algun hotel que feia vacances aquella setmana fins i tot va dir que encara que els omplissin l'hotel (com hauria estat) ells no obririen pas. Visca la visió comercial!

Pel que fa al tema dels terrenys de la Residència, sé que hi ha hagut alguna polèmica, però com que desconec el tema força, no faré cap comentari.

 
At 11:38 p. m., Blogger Meister said...

Home, això de l'interès és molt relatiu. Jo sóc dels que penso que, amb la llei a la mà, si compleixes una sèrie de requisits d'ús d'un cert edifici, hi pots posar el que et sembli i l'administració no t'hi pot posar problemes. Sempre es diu molt de l'interès polític en aquell sector o en l'altre, però al cap i a la fi, l'ús del sòl és el que diu el pla urbanístic i el demés són tonteries.

Això de no voler donar llicències per segons quins usos funciona a curt termini, però et foten als jutjats i perds.

 
At 4:44 p. m., Anonymous Anònim said...

Això ultim no es del tot cert. Si tornem al tant denostat tema de les benzineres, l'ajuntament a perdut tots el judicis (també els recursos). Els plans urbanístics no es poden modificar a la lleugera.

 
At 11:34 p. m., Blogger Meister said...

Perdona, però crec que no has llegit bé.

Terreny rústic = vaques
Terreny zona industrial = naus
Terreny urbà = cases
Terreny equipament = poliesportius


A cada tipus de terreny, un ús concret. El que si una zona verda es modifica a la lleugera sense dictamen d'urbanisme per fer-hi un supermercat (circumstancialment amb benzinera) no s'ha de mesclar amb que en un terreny industrial no s'hi puguin posar naus. Això és el que vull dir si el terreny, amb tots els permisos, pot acollir un determinat ús, i punt.

Suposo que no has llegit el NO de l'última frase i t'ha donat una visió equivocada.

Conec certa persona que l'alcalde del seu poble li reclamava 50 places de pàrquing pel poble o no li donava la llicència. Això és el que és realment il·legal i, a curt termini funciona, però, com deia, a llarg termini ho perds als jutjats.

La llei ens protegeix a nosaltres i protegeix l'amo del negoci. On hi veus la incongruència entre el que jo he comentat en aquests dos posts i el fet que una llicència s'hagi donat sense fer els tràmits corresponents amb les diferents administracions de l'estat?

 
At 11:35 p. m., Blogger Meister said...

Per cert, això de guanyar i perdre... Que jo sàpiga en els judicis s'ha dit que no estava donada correctament la llicència d'obres, però en cap cas s'ha inhabilitat ningú ni s'ha ficat ningú a la presó.

En tot cas, Puigcerdà no és Marbella.

 
At 9:27 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Home, no és que sigui jo que diu que l'Ajuntament té interès en que hi hagi més equipaments a la Vila. Va ser el mateix Alcalde que ho va dir. Es queixava que hi havia poques places hoteleres a Puigcerdà per ser la capital comarcal, cosa totalment certa i que des de l'Ajuntament es promourien i es recolzaria la creació de més places hoteleres. Per tant, l'interès és més que evident.

 
At 3:09 p. m., Blogger Meister said...

Doncs en el cas que utilitzés mètodes il·legals, requalificacions dubtoses o qualsevol altra cosa, tothom tindria el dret de denunciar-ho.

El mateix dret que tindria algú que demanés una llicència amb tots els paperes en regla i no se l'hi concedís.

 
At 6:16 a. m., Anonymous Anònim said...

Enric, el tema de les places hoteleres no es cert, al menys el que diu Planella. L'hotel que estava planificat al SUP 24 de Puigcerdà s'ha modificat, un terreny que era per us hoteler ha estat reconvertit per a us industrial. Es veu que no fan falta tants hotels.

 
At 9:40 a. m., Blogger Yarhel (Enric Quílez) said...

Sí, conec el cas perquè hi anava al davant d'on havien d'anar les nostres oficines. En aquest cas, el que em penso és que el terreny, tot i estar a l'entrada del poble, no era gaire atractiu, perquè no era mgaire gran i tenia certs problemes (havia de deixar unes àrees lliures al seu voltant massa grans, cosa que reduïa el projecte d'hotel a molt poca cosa). Crec que es van equivocar assignant aquella parcel·la per a ús hoteler, perquè difícilment podia complir les normatives legals de seguretat. No sabia que ho haguessin requalificat.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home