15 de febrer 2008

Els fills de la terra

Fa uns dies, llegint el bloc de l’associació de nous ciutadans, el Sr. Juan Ángel Amaro deia una d’aquelles frases sobre la immigració que són per reflexionar:

“Yo opino que sí acabarán por admitirnos, más allá del idioma, más allá de la desconfianza que genera el ser de fuera, más allá del rechazo muchas veces notorio hacia muchos de nosotros por el color, apariencia o procedencia, llegará el día que a pulso, a fuerza de iniciativas, de propuestas, de perseverancia, algún día, quizás nuestros hijos sean quienes ocupen puestos de confianza o decisición.”

Ho trobo molt interessant. Ja he parlat de la immigració més d’un cop al meu bloc i m’agradaria tornar-ho a fer, ja que és una temàtica que tenim a sobre de la taula, amb tot tipus d’aspectes positius i negatius –com gairebé totes les coses- que caldria analitzar.

En primer lloc, la immigració és un fenomen, no un problema per se com alguns ens tracten de vendre. Evidentment, qualsevol moviment massiu, sigui de persones o de capitals, origina unes conseqüències sobre les àrees d’incidència. En aquest cas, l’àrea d’arribada, com pot ser la nostra comarca, es beneficia de mà d’obra i genera activitat econòmica.

D’altra banda, això repercuteix també sobre els diferents mercats locals: les botigues, els bars, els pisos de lloguer i de compra, els serveis públics (el Poliesportiu, l’Hospital, etc), que han d’assumir una major càrrega humana.

En principi, els immigrants paguen impostos com nosaltres, ja sigui de tipus directe, ja sigui de tipus indirecte (com el de la benzina, l’IVA, etc). Això, segons el principi democràtic de “no impostos sense representació”, s’hauria de traduir en algun tipus de participació sobre la vida pública local.

Què vull dir amb això? Doncs que ens agradi o no ens agradi, si paguen impostos tenen dret a decidir com es gestionen aquests impostos i això implica el dret de vot. Sé que no és una mesura popular, però si els nouvinguts accepten les nostres lleis i paguen impostos, no se m’acut cap excusa creïble per negar-los el dret de vot.

D’altra banda, els immigrants volen prosperar. No han vingut aquí a viure en les mateixes condicions que tenien allà on eren abans. Això implica treballar dur i muntar negocis. D’altra banda, molts d’ells volen integrar-se (no tots, és clar i aquí sol raure el problema). I què fa una persona quan vol integrar-se a la nostra societat? Bàsicament dues coses: aprendre l’idioma (el català) i tractar de participar en la vida pública, en forma directa o a través de les associacions.

Una de les crítiques més esteses és que els immigrants saturen els hospitals o que tenen dret a certes prestacions socials a les quals molts de nosaltres, que possiblement paguem més impostos, no tenim dret. Però no tenen aquests drets pel fet de ser immigrants, sinó pel fet de tenir rendes baixes. De picaresca n’hi ha, però és que sempre n’hi ha hagut.

És obligació dels poders públics construir més escoles, guarderies i hospitals si aquests se saturen. A fi de comptes, si la gent tingués molts fills i no necessitéssim immigració, tindríem exactament el mateix problema de massificació. Però llavors ningú no li donaria la culpa a l’alta natalitat. És més fàcil criticar allò que tenim més a mà.

No tot són flors i violes. Hi ha qüestions molt serioses que sí que són un problema. Tradicionalment la immigració al llarg dels darrers segles a Catalunya ha estat força homogènia culturalment. Per exemple, les onades d’andalusos dels anys 50 i 60 implicaren haver d’integrar gent d’una altra cultura, però a fi de comptes, una cultura no tan i tan allunyada de la nostra, amb una llengua molt similar a la nostra.

Ara, les onades migratòries són globals. Tenim immigració que prové del Magrib, de la Xina, de l’est d’Europa, de Sud-Amèrica… i això té implicacions culturals molt més serioses, perquè algunes d’aquestes cultures són molt diferents a les nostres.

Hi ha una certa tendència general a parlar de societat multicultural. Jo no hi crec en això. Una societat només té, per definició, una de cultura. Una altra cosa és que en un país o regió hi convisquin vàries cultures, però llavors possiblement tindrem vàries societats.

Si volem cohesió social, hi ha d’haver integració. Això no vol dir assimilació o renúncia a les arrels de cadascú, però sí que hi ha d’haver unes normes comunes de conducta bàsica i aquestes s’han de regir per les lleis locals.

Jo, per exemple, no em sentiria còmode sote un règim islàmic. Per tant, si he d’emigrar algun dia, procuraré no anar a parar a un país islàmic. És així de simple. I si vaig a parar a un país amb una cultura diferent de la meva, procuraré d’adapar-m’hi com abans millor.

Després, celebraré el Nadal a casa, menjaré pa amb tomàquet o escoltaré a en Lluís Llach, però respectaré les lleis del país i procuraré formar part de la vida social del meu nou país d’adopció. No intentaré que siguin ells qui s’adaptin o canviïn la seva cultura. Si volen agafar res de la meva, fantàstic.

Quan les diferències són de caire religiós, la cosa es complica molt. Tenim molt present el debat que hi ha a molts països –entre ells, el nostre- sobre la conveniència o no d’acceptar símbols religiosos visibles o el debat sobre el vel islàmic.

Aquí, molt em temo, no hi ha solucions senzilles. De tota manera, jo sempre he cregut que s’ha de fer el que resa la dita: “Allí donde fueres, haz lo que vieres”.

Finalment, sobre la cita del Sr. Amaro, no tinc cap dubte que els seus fills o potser ells mateixos, acabaran formant part dels llocs de decisió de la nostra societat. Així ha estat sempre i així ho serà. Cita el cas de Montilla, però podríem citar també el cas més visible encara de Sarkozy d’ascendència hongaresa o del governador de Califòrnia, Arnold Schwarzenegger, d’origen austriac.

2 Comments:

At 10:19 p. m., Anonymous Anònim said...

Señor Enric, qué bien vendría un café, té, o lo que sea (no bebo ni fumo) entre ambos, no solo para ponerle rostro y voz a nuestras personas, sino para generar un intercambio más profundo de ideas y sobre todo de conceptos.
Estos días la coyuntura laboral de la cerdaña está logrando que de manera lenta pero inexorable muchas personas se marchen de la comarca.
Era previsible, aunque, no por eso deja de sobrevolar una nube de sospecha ante la notoria y fulminante paralización de las actividades en la rama de la construcción, tipo Andorra donde, la estrategia de las familias que allí deciden y gobiernan acabaron en menos de un año con la hasta ese momento notoria subida de empresarios portugueses.
Bastó que en el 2007 se extendiesen solo 9 permisos de construcción para sosfocar ese crecimiento y ver cómo además de desmantelarse las hasta ese momento prósperas pequeñas empresas de inmigrantes portugesas vieran hechos añiscos su porvenir.
Aquí la comarca por desgracia o no, al menos para los suceptibles como yo, no escapa a la sospecha de algo similar, al fin y al cabo, si en Andorra funcionó porqué aquí no habría de hacerlo.
Sobran dedos de una sola mano para contar a las principales empresas contructoras, las cuales solo con paralizar parcialmente y por apenas unos meses parte o la totalidad de las obras lograría como mínimo la desaparición de cientos de puestos de trabajo y por consiguiente, una "limpieza" de la villa y de la comarca.
Eso bastaría para que muchos inmigrantes, entre ellos yo, evaluen marcharse de la comarca y algunos hasta del país.
Personalmente, cuento con experiencia como comercial con muy buenos porcentajes en aumento de ventas y de clientes, soldador de estructuras ligeras, montador de tuberías, conocimientos de fontanería suficientes para montar todo lo relacionado a una casa, chofer de hasta 7 toneladas, de reparto intensivo, camarero de fiestas de alto nivel, y..............pintor de casas.
Levanto paredes y las puedo revocar, etc, etc.
Sin embargo, llevo 36 días sin lograr encontrar trabajo.
También obtuve experiencia en el manejo y tratamiento de RSU llegando a liderar en mi país un emprendimiento que desde el comienzo, 30 a 50 kgs diarios a mi marcha 7 A 10 toneladas diarias (más que lo que hoy puede recoger PUIGCERDÁ en orgánicos), con 12 personas trabajando de forma contínua y que en base a ese proyecto exitoso propuse aquí lo mismo, sigo si trabajar.
Claro tengo que no soy una isla, basta con poner el ejemplo de Camerún, que pasó de 73 a 45 y en días próximos serán quizás menos de 30...........la operación limpieza dá resultados.
Que quede claro que es pura apreciación personal.
Y sabe qué me gustaría en este momento?
Poner en marcha ese proyecto, comenzando YA a reeducar desde los padres, jóvenes hasta las bases mismas en el tema cívico del tratamiento de RSU.
Puigcerdá, así se lo transmití al ayuntamiento, puede llegar a horrar mínimo 200 000 euros al año en materia de RSU, y encima etiquetar, antes de las próximas elecciones a La Cerdaña, o al menos el municipio de Puigcerdá, ejemplo regional en materia de medio ambiente.
Pero no lo veo posible, ya que si nos negaron algo tan real como que a través de la iniciativa de Nous Ciutadans,se creará la oficina de vivienda, no creo que acepten un inmigrante que les sugiera qué hacer con los RSU, que conozca el manejo responsable de los mismos y de los beneficios económicos y de calidad de vida que pueden ganar.
Es gracioso, que por el hecho de proceder de fuera, o por ser contestario, se le niege a toda una villa, la posibilidad de algo positivo.
Tanto la propuesta de los pisos como de la de medio ambiente son PARA TODOS LOS PUIGCERDANECES.

Tan difícil es de verlo?
Y resulta tan evidente que no estaba en el programa,no solo no escrito si no además no previsto, el tema de la oficina de vivienda que si miramos apenas atrás en el tiempo, dentro del mismo programa veremos que lo que sí estaba previsto y se puso en funcionamiento de inmediato fué la oficina de acogida.
Pido disculpas por lo extenso de mi posteo, pero, aún sería mas ilustrativo en cómo nos sentimos hoy muchos de los inmigrantes al escuchar que ahora sobramos, tipo clinex por así decirlo, muchos de nosotros.
Ciutadnas sólo pretende integrarse, por eso propone cosas, como por ejemplo la que hemos hecho a el Consell, en parejas lingüísticas, con intercambio de idiomas, desde el inglés, frances y hasta quechua, por catalán, o pc para gente mayor, etc etc.
Pero existe cierto segmento de la clase política de Puigcerdá que escribe con el la mano pero borra con el codo.
Algo parecido a JUDAS.

 
At 11:12 p. m., Anonymous Anònim said...

Me dejé, creo, algo importante en el teclado.
La comarca NO TIENE obligación moral ante el desempleo que como era de prever, afectaría tanto a extranjeros como a locatarios, a los extranjeros por lógica pura los afectará aquí y en toda España.
En mi posteo anterior quizás me alejé del cuerpo real al que hace referencia Enric.
La inmigración en Puigcerdá sin duda que en lo económico ha contribuido, y también en el desarrollo de la comarca.
Pero ciclos son ciclos, cuando este toque su fin, serán menos de 300 los inmigrantes que se queden en la villa.
Quiera Dios que mi esposa y mi hijo formemos parte de ese número,sinceramente, no es sólo un buen lugar para vivir, para luchar en convertirlo en punto de referencia turística imprescindible para España y el mundo, y por qué no, para el descanso eterno.
Ojalá tuviera tiempo no sólo de demostrar que valemos para algo más que mano de obra, ojalá pudiese junto a mis compañeros demostrar que no solo podemos integrarnos, sino contribuir al otro desarrollo, el que necesita ya emprender de forma seria y responsable esta comarca y que es un plan turístico.
De por sí es difícil el poder encontrar la forma de integrarse y ganarse un lugar, un reconocimiento, el ganarse el respeto y sobre todo, la consideración.
El sueño de poder llegar a hablar catalán como Dios manda y el sueño de que algún día, de quedarnos, poder hacer amigos pero amigos de verdad.
No sé, sinceramente si podremos llegar, las oportunidades son hoy muy escasas.
Pero sí sé algo: vaya donde vaya en Cataluña o España, si me voy de la comarca, trataré de que el lugar, villa o pueblo tenga al menos una colla de gigantes.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home