14 de febrer 2008

Feta la llei, feta la trampa

A la vila de Llívia han tingut recentment un interessantíssim debat sobre la conveniència o no de fer un camp de golf a tocar del poble. Com tots els camps de golf d’un cert tamany, el negoci sempre rau a la urbanització que acompanya el projecte, més que no pas a l’explotació del golf en si mateix.

Però a Llívia es va donar un cas legal força curiós. Com que alguns dels regidors de l’equip de govern eren propietaris de parcel·les del futur camp de golf, és a dir, eren part implicada, no podien votar i el govern no tenia la majoria suficient per tirar endavant el projecte.

La solució va ser tractar d’arribar a un acord amb l’oposició, la qual va acceptar un projecte més reduït pel que fa a la superfície del golf però, ves per on, amb la mateixa quantitat de cases a edificar!

Però la solució no devia ser del gust de tothom i l’alcalde de Llívia va decidir tirar pel dret i va prendre la sorprenent i contundent mesura de declarar el projecte del golf com d’interès prioritari per al municipi. Sembla ser que, d’aquesta manera, els regidors implicats poden votar igualment.

No deixa de ser increïble que això sigui legalment possible. És el que la dita expressaria magníficament: “Feta la llei, feta la trampa”.

Deixant de banda les especificitats del cas llivienc, em continua sorprenent com és possible que en una comarca amb problemes d’abastiment d’aigua com és la Cerdanya, es continuïn construint alegrament camps de golf.

Llegia en premsa l’altre dia una entrevista al director del golf de Fontanals. Naturalment, tothom té dret a dir allò que pensa i a defensar els seus legítims interessos, però tot i així em va sorprendre la qualitat dels arguments emprats per defensar el golf: “se’l critica molt però resulta que és popular”.

I és clar que és popular! Només s’ha de veure com n’és de popular a Llívia! Però això no vol dir que sigui “adequat” a la nostra realitat comarcal. Però en fi, em penso que això és donar veus al desert, ni que sigui un desert verd…

1 Comments:

At 1:15 p. m., Anonymous Anònim said...

Vaig ésser membre actiu de Depana Cerdanya quan existia i vaig participar activament en diferents campanyes sobre els nous projectes de camps de golf. Hi va haver dos projectes pels quals vam lluitar molt aferrissadament amb bons resultats. Va ser l'ampliació del golf de Fontantals i la construcció d'un golf amb 300 cases entre All i Isòvol. La nostra denúncia no venia pel camp de golf en sí (que també perquè ningú ens va poder demostrar que els actuals no eren suficients) sinó sobretot pel fet d'utilitzar-los com a fórmula-trampa i poder edificar al fons de la plana centenars de cases.
Pel que fa al golf de Llívia era un cas diferent doncs es realitza en una zona ja edificable i es deia que el que volien fer era disminuir la densitat d'habitatges ja aprovats construïnt un camp de golf. D'aquesta manera, els promotors compensarien els habitatges que construirien de menys per la plusvàlua que tindríen. La posició que vam mantenir va ser de no perdre-hi molts esforços i dedicar-los als altres projectes però de totes maneres hi seguiem veient problemes amb el tema del regadiu ja que pretenien aprofitar les hores de reg que tenien els prats afectats i segons la llei de l'aigua quan es fa un canvi d'ús es perd també la concessió i als camps de gol els obliguen a regar amb aigües residuals, fet que en el primer projecte no estava previst.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home